Ootamatu raport: Eesti on üks väikseima rahapesuohuga riike maailmas (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu. Foto on illustreeriv.
Rahapesu. Foto on illustreeriv. Foto: PantherMedia/Scanpix

Eesti on Baseli rahapesuvastase indeksi põhjal Soome järel madalaima rahapesu- ja terrorismi rahastamise ohuga, kusjuures Eesti tõusis tabelis võrreldes mullusega ühe koha võrra, samas kui Taani, mille finantssektorit räsib Danske Eesti filiaali rahapesuskandaal, langes riikide lõikes kõige enam.

Eesti sai indeksis hindeks 2,73 punkti, seejuures vastab madalam punktiarv väiksemale rahapesuohule. Võrreldes 2017. aastaga jäi Eesti skoor samaks, seda hoolimata Danske Banki Eesti filiaali rahapesuskandaalist. Taani skoor kerkis aga 1,14 punkti võrra 4,11 punktini ja riik jäi 129 riigi seas 16. kohale. Mida kõrgem koht, seda kehvem rahapesu olukord Baseli indeksi koostajate hinnangul on.

Lisaks Taanile kerkis punktiskoor märkimisväärselt ka Islandil ja Sloveenias - vastavalt 1,07 ja 0,97 punkti. Nii nende kui ka Taani puhul toodi peamiseks põhjuseks uus metodoloogia hindamisel, mis ei võta arvesse vaid tehnilist nõuetele vastavust, vaid ka rahapesuvastaste meetmete efektiivsust.

«Hiljutine Danske Banki skandaal näib kinnitavat, et riikides, mida peetakse üldiselt madala riskiga olevateks, on tõsiseid probleeme rahapesu järelevalve efektiivsusega,» kirjutati raportis.

Raportis märgiti ka, et aastaga parandasid oma tulemust enam kui ühe punkti võrra neli riiki – Ghana, Boliivia, Tanzania ja Trinidad ja Tobago. Märkimisväärne on aga üldine negatiivne trend, kuna võrreldes mullusega kasvas rahapesurisk 42 protsendis riikidest.

Baseli AML indeks on igaaastaselt koostatud indeks, mis hindab riikide ohtu seoses rahapesu ja terrorismi rahastamisega. Indeks keskendub rahapesu ning terrorismirahastamise vastastele meetmetele ning faktoritele nagu rahandus- ja avaliku sektori läbipaistvusele.

Indeksit koostab Baseli Instituut, mis on assotsiatseerunud Baseli Ülikooliga. Kokku anti indeksis hinnang 129 riigile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles