SEB: aeglane ekspordikasv on murettekitav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor Foto: Jaanus Lensment

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on Eesti aeglane ekspordikasv murettekitav, kuna väliskeskkond peaks eksportivaid ettevõtteid soosima.

«Augusti ekspordistatistika on tegelikkuses üsna kesine – kui jätta vaatluse alt välja re-eksporditavad kaubad ehk vahendustegevus, siis piirdus ekspordikasv napi 4 protsendiga. Seejuures tuli ka see vähene kasv omakorda kahe kaubagrupi arvelt, kütused ja puittooted,» ütles SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor BNS-ile.

«Sama kehtib tegelikult ka terve selle aasta kohta: jättes kõrvale kütusemüügi, piirdub senine ekspordikasv 3,5 protsendiga, võttes arvutustest välja ka puittooted, siis kõigest 2,4 protsendiga. Ettevaates on aeglane ekspordikasv kindlasti murettekitav, kuna väliskeskkond peaks üldjoontes eksportivaid ettevõtteid täna siiski soosima,» ütles Nestor.

Statistikaamet teatas kolmapäeval, et kaupade eksport suurenes 2018. aasta augustis võrreldes eelmise aasta augustiga 7 protsenti ja import 11 protsenti.

Enim mõjutas kaubavahetuse kasvu mineraalsete toodete nagu kütuselisandid ja mootorikütus ning keemiatööstuse tooraine ja toodete ehk väetiste ekspordi ja impordi suurenemine.

Augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 155 miljonit eurot, 2017. aasta augustis oli see 96 miljonit eurot, lisas statistikaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles