Ringkonnakohus andis VKG põlevkivi müügihinna vaidluses õiguse konkurentsiametile

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine
Põlevkivi kaevandamine Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Tallinna ringkonnakohus kinnitas kolmapäeval, et konkurentsiameti järeldused VKG ja Eesti Energia vahelises põlevkivi müügihinda puudutavas vaidluses on olnud õiguspärased. Seetõttu jäeti VKG kontserni kaebus rahuldamata, teatas konkurentsiamet.

Konkurentsiamet leidis 2015. aastal lõpetatud järelevalvemenetluses, et Eesti Energia kontserni poolt VKG-le 2013 - 2015 pakutud põlevkivi müügihind oli konkurentsiseadusega kooskõlas. Ka Tallinna halduskohus andis 2017. aasta oktoobris õiguse konkurentsiametile.

Põlevkivi kasutatakse põhiliselt elektrienergia ja põlevkiviõli tootmiseks. Eesti Energia ja VKG on kaks suurimat põlevkivi kasutajat Eestis. Eesti Energia kontsernil on olnud õigus kaevandada ligikaudu 75 protsenti põlevkivist, mistõttu on ta ülekaalukalt suurim kaevandaja Eestis.

VKG-l on võimalik kaevandada põlevkivi väiksemas mahus ning teatud tingimustel võib tal sellest puudu jääda. Sellises olukorras on VKG ajalooliselt Eesti Energia kontsernilt põlevkivi juurde ostnud. VKG leidis, et Eesti Energia kontserni pakutud põlevkivi hind oli teda diskrimineeriv.

Konkurentsiamet tuvastas, et pakutud hinnad olid põhjendatult seotud vaadeldud ajal rahvusvahelistel turgudel kehtinud kõrgete energiahindadega ning Eesti Energia tegevus põlevkivi müügil ei olnud konkurentsi kahjustav. Ringkonnakohus nõustus põhimõtteliselt Konkurentsiameti seisukohtadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles