Nafta vedas sadama kaubamahud tõusule

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama juht Valdo Kalm mai alguses ettevõtte börsiplaane tutvustamas.
Tallinna Sadama juht Valdo Kalm mai alguses ettevõtte börsiplaane tutvustamas. Foto: Eero Vabamägi

Tänavu kolmandas kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 5,5 miljonit tonni kaupa, mida on 27,5 protsenti enam kui mullu samal ajal. Peamine kasv tuli nafta ja naftasaaduste arvelt.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul on nafta ehk vedellasti kasv pigem erandlik ja tekkis peamiselt eelmise aasta väga madalast baastasemest. «Järgnevatel perioodidel me võrdluses eelmise aastaga nii suurt kasvu ei prognoosi, vaid näeme pigem kaubavoogude stabiliseerumist,» selgitas Kalm.

Vedellasti mahtude kõrval suurenesid teenindatud segalasti ja vähesel määral ka ro-ro ning puistlasti mahud. Konteinerites veetavate kaupade maht tonnides vähenes, kuid samas suurenes teenindatud konteinerite ühikute arv.  

Sadama reisijate arv kasvas kolmandas kvartalis seevastu 2,2 protsenti 3,5 miljoni reisijani. Kolmandas kvartalis toimus 2135 laevakülastust.

Suurimate laevaliinide Tallinna–Helsingi ja Tallinna–Stockholmi reisijate arv oli kolmandas kvartalis suhteliselt samas suurusjärgus kui aasta varem. Reisijate osas suurenes kõige rohkem Tallinna–Peterburi liini reisijate arv ehk ligi 18 protsenti ning eelmise aastaga võrreldes külastas meie sadamaid 12 protsenti enam kruiisilaevade reisijaid. «Loodame reisijate arvus mõõduka kasvu jätkumist,» sõnas Kalm.

Selle aasta üheksa kuu kokkuvõttes oli Tallinna Sadama kaubamaht 15,6 miljonit tonni, suurenedes eelmise aastaga võrreldes 9 protsenti ja sadamaid läbinud reisijate arv  8,3 miljonit, mis on protsendi võrra enam kui 2017. aasta samal perioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles