Ida-Euroopa säästab: naised meigilt, mehed õllelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Euroopa naised ostavad vähem meiki, meesterahvad katsuvad läbi ajada tagasihoidlikuma õllekogusega – vaid kaks näidet sellest, kuidas tärkavad turud viimasel ajal tõrkuma on hakanud.

Ometigi on just need turud vaat et kasvu sünonüümiks saanud ja pakkunud pelgupaika tarbijakaupade tootjatele.

Kõige kõvemini helistavad häirekella kosmeetikafirma L'Oréal ja majapidamistarvete tootja Reckitt Benckiser. Viimase tegevjuht Rakesh Kapoor teatas investoritele: «Fakt on selline: tärkavate turgude kasv on tänavu varasemast nõrgem.»

L'Oréal kandis aga ette 1,5-protsendilise müügilanguse Ida-Euroopas (kolmandas kvartalis, aastatagusega võrreldes), lisaks «pidurdumise» Brasiilias.

«On väga ilmne, et tärkavate turgude kasv pidurdub,» ütles UBSi analüütik Eva Quiroga, kes prognoosib, et kogukasv nimetatud turgudel – mis annavad 30-50 protsenti Euroopa tarbekaubatootjate müügist – tuleb 15 protsendi piirimailt tagasi 10 protsendi kanti.

Eriti suureks komistuskiviks on osutunud Ida-Euroopa.

Õllepruulijad, kes juba niigi peavad maadlema Venemaa üüratute maksukergitustega – viimane võitleb alkoholismiga – kurdavad samuti tarbijate kasinuse pärast.

Taanlaste Carlsbergi tegevjuht Jørgen Buhl Rasmussen viitab põhitoiduste nagu leiva, makarontoodete ja riisi inflatsioonile. «

See on tarbijaid tänavu natuke vaos hoidnud,» ütles ta, avalikustades 9-protsendilise kukkumise Ida-Euroopa õlletarbimises kolmandas kvartalis.

Isegi tärkavate turgude «vanameister» Unilever, mis ammutab sealt enam kui poole oma müügist ning näitas tugevat kasvu ka viimases kvartalis, pidas vajalikuks Ida-Euroopa aadressil hoiatussõnu öelda.

Ida-Euroopa turg – eriti Venemaa – olevat kõige «raskem», sest inflatsioon on 9-10 protsendi peal ja pidevalt tuleb teha hinnakampaaniaid.

Morgan Stanley analüütiku Michael Steibi hinnangul tabab tärkavaid turge tervikuna tuleval aastal langus. Samas on pilt kirju, India, Indoneesia ja Hiina tugev kasv jätkub.

Konkurents läheb aga ülikarmiks.

«Kõik ajavad taga seda viimast indialast ja hiinlast, kuna Lääne-Euroopas kasvu genereerida on võimatu,» ütles Steib.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles