Eesti investor soovitab: hakake krahhiks valmistuma (23)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania Baskimaal Getxos asuv installatsioon «Jump Trump»
Hispaania Baskimaal Getxos asuv installatsioon «Jump Trump» Foto: ANDER GILLENEA / AFP/Scanpix

Kriisi tuleku kohta on turul juba mitu märki ja investorid peaksid selleks valmistuma hakkama, rääkis ettevõtja ja Tallinna börsi väikeinvestor Elmo Somelar Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

«Rääkides kriisi võimalikust algusest, siis võib see alata pangandussektorist. Tegemist võib olla halbade laenudega, kapitalinõuded ei ole täidetud või on liiga suur usk riskantsetesse varadesse, kaasa arvatud kinnisvara ja aktsiad,» rääkis Somelar.

Hinnad ei kajasta Somelari sõnul alati objektiivselt väärtust, praegu näiteks kübervaluutade või kinnisvara puhul. Samuti destabiliseerib olukorda Ameerika Ühendriikide ja Hiina kaubandussõda, kasvav individualism ning pulliturg, mis on Ühendriikides kestnud ligi kümme aastat

Samuti on Somelari sõnul laenuvõtjad oma tuleviku puhul liiga optimistlikud – usutakse, et kasv on pidev, hinnatakse oma võimekust üle ja alahinnatakse riske. Riigi seisukohalt ei valmistuta investori sõnul rasketeks aegadeks, vaid tõugatakse tagant kulutusi ja püütakse täita poliitiliselt antud lubadusi, mis on eelarvele äärmiselt koormavad.

Loe või kuula pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles