Analüütik: hinnatõusust hoolimata palgatöötaja elujärg paraneb (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassatöötaja. Illustratiivne foto.
Kassatöötaja. Illustratiivne foto. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi eluasemekulud, toit ja transport on viimasel ajal oluliselt kasvanud, kasvab inimeste keskmine brutokuupalk hindadest veelgi kiiremini. Seetõttu võib öelda, et palgatöötajate elujärg paraneb, ütles Swedbanki analüütik Liis Elmik.

Elmik tugines oma analüüsis täna avaldatud statistikaameti andmetele, mille järgi tõusid septembris hinnad 3,7 protsenti.

Elmik selgitas, et kõige rohkem panustas hinnatõusu energia. Tõusid nii elektri, kütte kui ka mootorikütuste hinnad. Elektri hind oli septembris kümnendiku võrra kõrgem kui aasta tagasi. Selle põhjuseks olid kallimad tootmissisendid (tahked kütused, CO2 kvoodid) ja hooldustööd, mis vähendasid elektri pakkumist Põhjala börsil. Sügisesed vihmahood on samas elektri hinnatõusu pidurdanud – kõrgem veetase võimaldab Põhjala hüdroelektrijaamades toota rohkem elektrit ja suurem pakkumine tähendab madalamat hinda. 

Mootorikütuste hind on kasvanud kõrgemate aktsiisimäärade ja nafta hinna tõusu tagajärjel. Nafta hind jõudis viimase nelja aasta kõrgeima tasemeni tänu USA poolt Iraanile kehtestatud sanktsioonidele. Swedbanki hinnangul püsib nafta hind tänavu üle 70 USD barreli kohta ja langeb siis veidi järgmisel aastal.

Toiduainete hinnatõus kiirenes septembris ligi 4 protsendini. Selle põhjuseks oli peamiselt köögiviljade kallinemine. 

Swedbanki prognoosi järgi küündib hinnatõus sel aastal üle 3 protsendi, see on umbes sama palju kui eelmisel aastal. Erinevatest kaubagruppidest panustavad hinnatõusu eelkõige sundkulutused: eluase, toit, transport. Lisaks mõjutab hinnaindeksit alkoholi ja tubaka kallinemine. Järgmisel aastal aeglustub inflatsioon 3 protsendini, kuna energia hinnatõus peatub.

«Kiirest hinnatõusust hoolimata töötajate elujärg paraneb. Keskmine brutopalk kasvab hindadest ligikaudu kaks korda kiiremini. 2018. aastal tõuseb keskmine brutopalk Swedbanki hinnangul ligi 7 protsenti ja 2019. aastal umbes 6 protsenti,» ütles Elmik.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles