Kallis elekter küttis septembris eluasemekulud kõrgeks (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50 000-eurone preemia kõigile töötajatele võib jääda Eesti ajaloos ainukordseks juhtumiks.
50 000-eurone preemia kõigile töötajatele võib jääda Eesti ajaloos ainukordseks juhtumiks. Foto: Margus Ansu / Postimees

Terve viimase suve rääkisid elektritootjad, kuidas elektri hind Eesti inimeste jaoks tõusma hakkab. Nüüd paistab see kajastuvat ka statistikaameti igakuises tarbijahinnaindeksis.

Nimelt olid tänavu septembris hinnad 3,7 protsenti kõrgemad kui mullu. Kaubad olid 3,4 ja teenused 4,1 protsenti kallimad kui eelmise aasta septembris, teatas statistikaamet.

Kusjuures enim mõjutas inflatsiooni just eluasemekulude tõus, mis andis kogukasvust üle veerandi. 40 protsenti eluasemekulutuste mõjust tõi kaasa kodudesse jõudnud elektri 10,8- protsendiline kallinemine ning veel veerandi tahkekütuste 23,4-protsendiline hinnatõus.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust üle viiendiku ning mootorikütus ligi viiendiku. Bensiin oli 13,3 ja diislikütus 13,5 protsenti kallim kui 2017. aasta septembris. Toidukaupadest on mulluse septembriga võrreldes enim kallinenud värske köögivili (23 protsenti), külmutatud puuvili ja marjad (22 protsenti), munad (21 protsenti) ning odavnenud suhkur (21 protsenti).

Augustiga võrreldes olid septembris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks rõivaste ja jalatsite soodusmüükide lõppemine ning majutusteenuste sesoonne odavnemine. Suuremat mõju kuumuutusele avaldasid veel kodudesse jõudnud elektri 2,7-protsendiline ja mootorikütuse 1,2-protsendiline odavnemine ning üüri 4- ja köögivilja 3,5-protsendiline kallinemine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles