Maailma kõige väärtuslikum viski müüdi oksjonil üle miljoni dollariga (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjonil maksti šoti viski Macallan Valerio Adami 1926 eest 1,1 miljonit dollarit
Oksjonil maksti šoti viski Macallan Valerio Adami 1926 eest 1,1 miljonit dollarit Foto: Andrew Milligan / PA Wire/PA Images/Scanpix

Šotimaal Edinburghis korraldatud oksjonil müüdi rekordilise 1,1 miljoni dollariga üliharuldane ühelinnaseviski, millel vanust on 60 aastat.

Viski ekspertide poolt «viski pühaks graaliks» tituleeritud märjuke nimega Macallan Valerio Adami 1926 müüdi anonüümsele kollektsionäärile Aasiast, kes osales oksjonil läbi oma esindaja telefoni teel. Ääretult hinnalist jooki hoiti vaadis 60 aastat ja pudelisse läks see 1986. aastal. 

Konkreetse pudeli eelmine omanik ostis selle 1994. aastal Macallani pruulikojalt summa eest, mida oksjonil ei avaldatud. Kokku valmistati sama viskit 24 pudelit, millest 12 disainis kunstnik Valerio Adami ja 12 kunstnik Peter Blake. Oksjonimaja Bonhams tunnistas, et nad ei tea, kui palju Adami disainitud pudeleid veel üldse järel on.

Oksjonimaja teada hävis üks pudelitest 2011. aasta Jaapani suures maavärinas ning üks on teadaolevalt avatud ja ära joodud. Viimane avalikkuse ette ilmunud Macallan Valerio Adami enne praegust müüdi maha maikuus Hong Kongis toimunud oksjonil ligemale miljoni dollariga.

 
 Foto: Andrew Milligan / PA Wire/PA Images
Foto: Andy Buchanan / AFP
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles