Putini ja FSB raha võis liikuda Danske kaudu (11)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske emapank Kopenhaagenis.
Danske emapank Kopenhaagenis. Foto: Mads Claus Rasmussen

Majandusleht Financial Times kirjutas kolmapäeval põhjaliku ülevaate Danske Eesti filiaali «räpase rahaga» seotud skandaalist. Muuhulgas kirjeldatakse seal vihjeandja Howard Wilkinsoni kahtlustusi, et Suurbritannias registreeritud ettevõte oli avanud Danske Eesti filiaalis pangakonto, mille kaudu võisid raha pesta Vladimir Putini perekond ja FSB.

Majanduslehe teatel pöördus 2015. aastal Danske Banki poole Saksamaa suurim pank Deutsche Bank, kelle sõnul on Eesti filiaali tehtavate kahtlaste tehingute hulk järsult kasvanud. «Ainuüksi 2015. aastal (teises kvartalis) on olnud 16 juhtumit, mis on seotud selliste kuritegudega nagu narkootikumid, identiteedivargus jmt,» seisis kahe panga tippjuhi kohtumise protokollis, mida on näinud Financial Times.

Deutsche Bank identifitseeris hiljem kümme Danske klienti, kes olid seotud «kahtlase käitumisega». Danske juhid kaebasid sisemeilis, et USA Föderaalne Juurdlusbüroo ja Narkootikumide Vastase Võitluse Amet ei lubanud Deutsche Bankil anda neile infot juhtumite kohta, mis olid kuritegevusega otseselt seotud. Deutsche Bank lõpetas Danske Eesti filiaaliga USA dollarites arveldamised.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles