Ratas: pensioni teine sammas peab jääma (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Frederick Florin / AFP / Scanpix

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas väljendas vastuseisus Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi ideele muuta pensioni teine sammas vabatahtlikuks ning hiljem üldse kaotada.

«Meie vananevas ühiskonnas on pensioni ette kogumine kindlasti vajalik, sest vastasel juhul peame isegi praeguse palkade ja pensionite suhte säilitamiseks suurendama oluliselt tulevaste põlvkondade maksukoormust. Seetõttu peab teine pensionisammas riikliku pensioni osana kindlasti säilima,» ütles Ratas sotsiaalmeedias tehtud postituses.

Seeder ütles neljapäeval rahvusringhäälingule (ERR), et pensioni teise samba vabatahtlikuks muutmine saab olema Isamaa tähtsamaid valimislubadusi. Seederi sõnul oleks teise samba vabatahtlikuks muutmine vaheetapp enne selle täielikku kaotamist.

«Kogumispensioni muutmine vabatahtlikuks tähendaks seda, et meie inimesed peaksid tulevikus olema valmis leppima madalamate pensionitega. Kuna vanaduspension pole praegu kindlasti piisavalt kõrge ning suur osa meie eakaid elab suhtelises vaesuses, siis pole selle vähenemiseni viivad ettepanekud põhjendatud. Vabatahtliku kogumise võimalus kolmandasse sambasse on praegustel tööinimestel niigi olemas,» leidis Ratas.

Eesti pensionisüsteem toetub kolmele sambale: esimene sammas ehk riiklik pension, teine sammas ehk kohustuslik kogumispension, kolmas sammas ehk täiendav vabatahtlik kogumispension.

Teine sammas on kohustuslik kõikidele 1983. aastal ja hiljem sündinutele. Teise sambaga liitumisel suunatakse iga kuu kaks protsenti inimese brutopalgast isiklikule pensionikontole. Riik lisab sellele neli protsenti. Sellest kujuneb igakuine kuue-protsendiline kogumispensioni makse.

Seeder: keegi peab välja ütlema, et kuningas on alasti 

Helir-Valdor Seeder sõnul ei ole talle üllatus, et koalitsioonipartnerid ning enamus opositsioonist ei toeta pensioni teise samba kaotamist või vabatahtlikuks tegemist. «Aga keegi peab siiski välja ütlema, et kuningas on alasti. Alati pole tõde see, mida enamus usub, vaid ikka faktid ja tegelikkus. Oluline on tõde, et, teine sammas on meie pensionäridele ja riigile kahjulik,» selgitas Seeder. 

«Kuna selles vales, et teine pensionisammas on hea ja kasulik, on nii pikalt elatud, siis on ka igati mõistetav, et isegi ilmselgeid fakte ja tegelikkust eiratakse. Suuremahulise ebaõnnetumise tunnistamine vajab julgust ja võtab aega aga küllap ükskord võidab terve mõistus niikuinii,» lisas Seeder. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles