Valitsus kiitis heaks pensionifondide haldustasude vähendamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension.
Pension. Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis neljapäevasel heaks teise pensionisamba muudatuskava, millega vähenevad fondide haldustasud ning seatakse tasud sõltuma fondi edukusest.

Eelnõu eesmärgiks on suurendada teise samba pensionifondide tootlikkust, vähendades kohustuslike pensionifondide tasusid ja laiendada pensionifondide investeerimisvõimalusi. Lisaks võetakse Eesti õigusesse üle tööandja pensionifondi puudutav Euroopa Liidu direktiiv.

Kehtivas õiguses sätestatud teise samba pensionifondide valitsemistasu piirmäär langeb praeguselt 2 protsendilt 1,2 protsendile pensionifondi vara väärtusest. Konservatiivse pensionifondi valitsemistasu, mis on praegu 1,2 protsenti, ei muudeta. Muudatuse tulemusel võib prognoosida, et 2019. aastal langeb valitsemistasu 0,96 protsendilt 0,62 protsendile.

Eelnõu kohaselt võib heade investeerimistulemuste korral võtta valitsemistasu ühe osana edukustasu. Selleks peab pensionifondi tootlus ületama sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa kasvu. Edukustasu ei ole lubatud võtta konservatiivse pensionifondi valitsemiselt. Edukustasu saab võtta 2020. aastal 2019. aasta investeerimistulemuste eest.

Eelnõu kohaselt vähendatakse pensionifondide investeerimispiiranguid. Seni võis kohustusliku pensionifondi vara investeerida aktsiatesse kuni 50 protsendi ulatuses ja koos aktsiafondidesse investeerimisega kuni 75 protsendi ulatuses pensionifondi vara väärtusest. Eelnõu kohaselt need piirangud kaovad ja edaspidi on lubatud 100 protsenti aktsiatesse investeerivad fondid. Konservatiivse pensionifondi kontseptsioon säilib, kuid eelnõu kohaselt lubatakse neil investeerida kuni 10 protsendi ulatuses aktsiatesse. Kehtiva õiguse kohaselt need fondid aktsiatesse investeerida ei tohi.

Lisaks lubatakse teise samba pensionifondidel teha suuremas mahus kinnisvarainvesteeringuid, mis võiks toetada ka Eestisse investeerimist. Eelnõu kohaselt võib ühte kinnisasja senise 5 protsendi asemel investeerida 10 protsenti pensionifondi varast. Lisaks kaob ära piirang, mis lubas investeerida kinnisasjadesse kuni 10 protsenti pensionifondi varast.

Eelnõu kohaselt võetakse üle EL direktiiv tööandja kogumispensioni asutuste tegevuse ja järelevalve kohta. Direktiiv muudab tööandja pensionifondidele kohaldatavaid juhtimisnõudeid ja pensionikogujate teavitamist.

Pensionikogujate teavitamiseks kehtestatakse kohustuslik pensioniteatis. Pensioniteatis annab infot selle kohta, kui palju on tööandja pensioniskeemi raha kogutud ja kui palju on sellest skeemist töötajal pensionini veel oodata. Ühtegi sellist fondi, mida direktiiv käsitleb, Eestis ei ole ning seega muudatustel praktiline mõju puudub. Tööandja sissemakseid kolmandasse sambasse direktiivi ülevõtmine ei puuduta.

Seaduse muudatused jõustuvad 2019. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles