Ratas: riik ei tohi ühtegi inimest maha jätta (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Frederick Florin / AFP / Scanpix

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Eesti jõukuse kasv on oluline, kuid sama tähtis on, kuidas see Eesti elanike vahel jaotub, tema sõnul peab majanduskasv jõudma kõigi Eesti inimesteni.

Ratase sõnul on pärast finantskriisi arenenud riikides sissetulekute ebavõrdsus suurenenud ning see on tekitanud palju pingeid nii riikide sees kui ka riikide vahel. «Eesti aga ujub heas mõttes vastuvoolu. Viimased viis aastat on palgajaotuse madalamas otsas kasvanud palk kiiremini kui kõrgemapalgalistel ning sissetulekute ebavõrdsus seetõttu vähenenud,» ütles peaminister konverentsil Äriplaan 2019.

Ratas märkis, et palgasaajaid on Eestis rohkem kui kunagi varem. Nimelt oli eelmises kvartalis tööga hõivatud 75 protsenti tööealisest elanikkonnast. «Seda on rohkem kui enamikus teistes Euroopa riikides ning tase on rekordiline ka taasiseseisvunud Eesti jaoks. Seega on turul piisavalt korraliku palgaga töökohti,» rääkis ta.

Ratas märkis seejuures, et kõige keskpunktis peab olema inimene ning riik ei tohi kedagi maha jätta. «Riigi ülesanne on anda inimestele kindlustunne olla vanaduspõlves või haigeks jäädes vaesuse eest kaitstud,» ütles peaminister. «Kui sissetulekute ebavõrdsus on paratamatu osa turumajandusest, siis võimaluste võrdsuse eest peab valitsus iga hinna eest seisma.»

Samas tõdes Ratas, et sotsiaaltoetused on Eesti jaoks valulik teema. Kui valitsemissektori poolt makstavad sotsiaalsiirded moodustavad ligi 14 protsenti SKP-st, Euroopa Liidu keskmine on 21 protsenti.

«Selle tagajärjel on ka toetuste panus ebavõrdsuse vähendamisse Eestis väiksem. Siiski tasapisi olukord paraneb – tugev sotsiaalmaksu laekumine kandub edasi pensionitesse, samuti tõusevad taas lastetoetused. Panustame abivahendite, sotsiaalse rehabilitatsiooni ja erihoolekande kättesaadavusse. Sotsiaalpoliitika on siiski kindlasti üks võtmeteemasid lähenevatel riigikogu valimistel,» sõnas Ratas.

Ühiskonna sidususe ning suurema heaolu saavutamiseks on peaministri sõnul oluline, et lõhe Eesti eri maakondade arengus ei suureneks ning ülioluline on ka pakkuda kõigile Eesti elanikele võrdseid võimalusi heale haridusele, mis ei sõltu elukohast ega vanemate taustast.

«Võrdsem, haritum, tervem ja jõukam ühiskond. Selline ongi lühidalt kokkuvõetuna riigi äriplaan,» võttis peaminister riigi lähiaja suuremad eesmärgid kokku.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles