Kinnisvaraekspert: kioskimajandus on tagasi

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide turu kiosk
Paide turu kiosk Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

1Partner Kommertskinnisvara juhi Kirill Viguli sõnul on 90ndatel hääbunud kioskid ja keldripoed Tallinna tänavatele jäädavalt tagasi murdnud.

Viguli kinnitusel ehitavad väikepoode võidu nii R-kiosk, Circle K kui Olerex ning viimasena alustas oma keti loomisega ka Alexela. Lisaks avab üle linna omamoodi keldripoode ka Rimi. «Suured ketid ei tahagi enam niivõrd teha megakeskusi, vaid väiksemad poed on kindlamad ja kasumlikumad,» rääkis mees.

«Majanduslik heaolu on pannud inimesed mugavust hindama ning paljud maksavad väikepoes topelt, kui viitsivad paarsada meetrit suuremasse kõndida. Euroopa linnades, kus kesklinn on täis ehitatud ja kaubanduskeskusele ruumi pole, on väikepoed väga populaarsed. Ka Tallinna kesklinn on juba piisavalt tihe, et lihtsam on end väiksemale pinnale, mõne maja keldri- või esimesele korrusele mahutada,» selgitas Vigul.

1Partner Kommertskinnisvara juhi sõnul üritas 2000ndatel erilise eduta tänavakioskeid elustada Alexander Kofkin. «Nüüd on kioskimajandus tugevalt, aga viisakamal kujul tagasi, kolides tänavatelt peamiselt ärimajade alla, kuhu inimesed saavad kehva ilma eest varju minna,» ütles Vigul.

Ta lisas, et peamine takistus väikekaupluste arenguks on praegu tööjõupuudus. «Tallinnas avatav uus kaubanduskeskus vajab kuni 1000 uut töötajat ning kõik üritavad häid inimesi leida või üle osta,» lõpetas Vigul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles