Ettevõtja: miks riik karistab maksudega just keskklassi? (8)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö kontoris.
Töö kontoris. Foto: Panthermedia / Wavebreakmedia ltd

Ettevõtja ja poliitiku (Vabaerakond) Jaan Mihkel Uustalu sõnul karistab uus tulumaksusüsteem just keskklassi kuuluvaid inimesi, keda meil on niigi liiga vähe.

Viimasel ajal on elavnenud arutelu keskklassi üle. Valjusti on kuulda jutte, et keskklass on demokraatlikule ühiskonnale oluline. Samas on meil inimesi, kes teenivad keskklassile vastavat sissetulekut (1200-2100 eurot kuus) pigem vähe. See ajendab taaskord arutlema meie maksusüsteemi, täpsemalt sellest aastast kehtima hakanud 500 eurose maksuvaba tulu süsteemi üle.

Kehtiv süsteem on selline, et kasvava sissetuleku juures kahaneb maksuvaba tulu suurus. Mõned poliitikud eelistavad seda kutsuda astmeliseks tulumaksuks, teised jällegi mitte. Fakt on aga see, et maksu tuleb kõrgepalgalistel rohkem maksta.  

Pilt läheb aga huvitavamaks kui arvestada marginaalmaksu, mis näitab seda kui palju tuleb iga lisaks teenitud 100 euro pealt riigile tulumaksu maksta. Arvestasin siia sisse ka töötuskindlustusmakse.  

Selgub, et alates 500-eurosest kuupalgast tuleb maksta iga lisaks teenitud 100 euro pealt 23 eurot tulumaksu. Seevastu alates 1200 eurost tuleb iga teenitud 100 euro pealt maksta juba 33 eurot tulumaksu, kuna maksuvaba tulu suurus väheneb. Alates 2100 eurosest brutopalgast langeb iga järgneva 100 euro maksustamine taas 23 euro peale. Siit selgub, et just keskklass ehk 1200-2100 eurot teenivat inimesed on palgaredelil üles ronimisel suurima surve all.  

Arusaadav ja õiglane on see, et need, kes vähe teenivad, maksavad ka vähem tulumaksu. Raske on aga aru saada, miks need, kes teenivad 2100 eurot ja rohkem, maksavad sissetuleku kasvades vähem kui keskklass. Jääb arusaamatuks, mida kurja on keskklass teinud, et nad peavad teistest 48 protsent kõrgemat marginaalmaksu maksma.

Tihti on keskklassi kuuluval inimesel rohkem töötades võimalik oma eluolu parandada. Samas tunduvalt kõrgem marginaalmaks vähendab nende motivatsiooni. Kui pead raha niigi riigile ära maksma, siis on juba parem võtta endale vaba aeg ja minna näiteks metsa seenele.

Eesti ühiskonna mure ei ole see, et meil on liiga vähe rikkaid inimesi. Meie probleem on see, et meil on liiga väike keskklass. Seetõttu on mul küsimus – miks karistab meie maksusüsteem ühiskonna üht olulisemat gruppi ehk keskklassi kuuluvaid inimesi?

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles