Südi Eesti naisettevõtja nõuab Kasahstanilt 23 miljonit eurot (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windoori juht Mailis Lintlom.
Windoori juht Mailis Lintlom. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Mailis Lintlomi ettevõte Windoor nõuab Washingtoni kohtus Kasahstani riigilt 23 miljonit eurot hüvitist. 

Eesti üks suuremaid klaas- ja alumiiniumfassaadide tootjaid AS Windoor algatas Washingtonis Maailmapanga juures asuvas Rahvusvahelises Investeeringuvaidluste Lahendamise Keskuse vahekohtus arbitraažimenetluse Kasahstani Vabariigi vastu. Eesti firma eesmärk on kätte saada ligi kolm aastat tagasi Stockholmis vahekohtu poolt välja mõistetud 23 miljoni euro suurune hüvitis Kasahstani riigiettevõttelt.

Windoori juhataja ja omaniku Mailis Lintlom põhjendas, et Kasahstan on rikkunud Eesti ja Kasahstani valitsuse vahel sõlmitud investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse lepingut.

Etteheidetavad rikkumised seonduvad erinevate ametiasutuste ja õiguskaitseorganite tegevustega, mille tulemusel ei ole Kasahstani Vabariigis saanud täita 2015. aastal Stockholmi Kaubanduskoja Vahekohtu Instituudi poolt Windoori kasuks tehtud otsust. Otsusega mõisteti Kasahstani riigiettevõttelt Windoori kasuks välja umbes 23 miljonit eurot vaidluses. Vaidlus puudutas Windoori investeeringut Astana rahvusvahelise äri- ja konverentsikeskuse ehitamisel.

Mailis Lintlomi sõnul on Windoor üle kahe aasta püüdnud jõuda Kasahstani Vabariigis lahenduseni muul viisil. 2016. aasta veebruaris ja oktoobris teavitas ettevõte Kasahstani Vabariiki rahvusvahelise arbitraažimenetluse algatamisest, juhul kui viimane ei täida oma lepingust tulenevaid kohustusi. Kasahstani Vabariik ei ole aga tänaseni enda kohustusi täitnud.

Pika habemega lugu

2012. aastal oktoobris sõlmis Windoor lepingu Kasahstani ettevõttega Baltiskii Dom, mille alusel pidi Windoor projekteerima ja valmistama 25 miljoni euro eest pealinna Astanasse rajatava rahvusvahelise äri- ja konverentsikeskuse klaas-alumiiniumkonstruktsioone.

Hoone asus Kasahstani välisministeeriumi kõrval ning pidi minema ka riigiasutuse käsutusse ametnike ja riiklike külaliste tarbeks. Ministeeriumi kinnisvara haldav ettevõte Diplomat Stroi Servis väljastas projektile ka garantii 25 miljoni euro mahus.

Ehituslepingu alusel andis Windoor Baltiskii Domile maksetähtaja kaks aastat. Selle saabumisel aastal 2014 ettevõte Lintlomi sõnul aga kohustusi ei täitnud ning arveid ei tasunud. Seetõttu oli Windoor sunnitud ka lepingu üles ütlema.

«Oleme lepingu täitmiseks vajalikud materjalid tootnud 90 protsendi ulatuses. Praegu seisavad need ehitusplatsil Kasahstanis ja osaliselt meie laos Eestis,» ütles Lintlom tunamullu BNSile.

Windoor esitas seega Diplomat Stroi Servisile vastavalt garantiikirjale nõuded kohustuste tasumiseks. Kasahstani riigile kuuluv ettevõte neid täitnud ei ole, samuti on Kasahstani kohus peatanud nõuete täitmiseks algatatud pankrotimenetluse.

ICSIDi vahekohtumenetluses esindavad Windoori advokaadibürood Jones Day (Washington ja London) ning Sorainen (Tallinn). ICSID on rahvusvaheline arbitraažiasutus, mis toetab rahvusvaheliste investorite ja riikide vahel õigusvaidluste lahendamist.

ICSID on Maailmapanga Grupi liikmesasutus ja selle peakorter asub Ameerika Ühendriikides Washingtonis. Hetkeseisuga on ICSID liikmed selle põhikirja ratifitseerinud ning kohustunud selle otsuseid täitma 154 riiki maailmas, sh ka Kasahstani Vabariik. Windoori juhtum on esimene Eesti ettevõtet ja välisriiki puudutav menetlus 1966. aastast tegutsevas organisatsioonis, mille täisliige on Eesti Vabariik alates 1992. aasta juulist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles