Kütusemüüjad said ilusaid kasumeid (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Circle K tankla Viljandis.
Circle K tankla Viljandis. Foto: Marko Saarm / Sakala

Vaatamata mootorikütuste jaemüüjate kurtmisele, et kõrge aktsiis viib bensiini ja eriti diislikütuse tarbimise Lätti ning tugeva kohaliku konkurentsi üle, mis ei võimalda marginaale suurendada, oli eelmine finantsaasta ettevõtetele väga edukas.

Nelja suurema kütuste jaemüüja (Olerex, Circle K Eesti, Neste Eesti ja Alexela Oil) kasumid kasvasid kokku 60 protsenti 19,7 miljoni euroni. Nii suur pole nelja suurima (enne 2015. aastat, mil siinsel turul tegutses ka Lukoil, viie suurima) kogukasum nii kopsakas olnud.

Kui päris täpne olla, siis 2014. aastal oli viie ettevõtte kasum 68,8 miljonit eurot, aga 50 miljonit sellest andis Statoil (nüüd Circle K) finantskeskuse kasum. Ilma selleta oli kütusefirmade koondkasum 18,6 miljonit eurot.

2010. aasta oktoobrist kuni 2016. aasta aprillini tegutses Circle K kontserni finantskeskus. Alates 2016. aastast tegutseb see iseseisva ettevõttena Circle K Treasury Operations Europe, mis sai eelmisel aastal 18 miljonit eurot kahjumit.

Suurtest kütusemüüjatest oligi eelmine aasta kõige edukam Circle K-le, kelle kasum kasvas 3,7 korda 12,3 miljoni euroni. Ettevõtte käive kasvas viiendiku võrra 287 miljoni euroni. Tõsi, käibe kasv ei olnud mitte niivõrd orgaaniline vaid 2016. aasta septembris omandatud Premium 7 teenindus- ja automaatjaamade arvelt.

Circle K käibest moodustas kütuste müük 79 protsenti ning muude kaupade ja teenuste müük 21 protsenti.

Kaks aastat tagasi Eesti suurimaks kütusefirmaks tõusnud Olerexi käive kasvas 17 protsenti 332,6 miljoni euroni ning kasum pea kolmandiku võrra 2,3 miljoni euroni. Olerexi tuludest moodustab kütuste müük 86 protsenti ning muude toodete ja teenuste müük 14 protsenti.

Neste Eesti, kes ainsana neljast suurest kütusemüüjast ei tegele muude kaupade ja teenuste müügiga, oli ka ainus, kelle käive eelmisel aastal langes – seitse protsenti 216 miljoni euroni. Neste tegeleb ka kütuste hulgimüügiga, aga ei avalda, kui suure osa tuludest moodustab hulgi-, kui suure osa jaemüük.

Neljast väikseim, Alexela Oil oli seevastu ainus, mille kasum kahanes – 23 protsenti 1,6 miljoni euroni. Alexela käive kasvas 12 protsenti 137 miljoni euroni. Ettevõtte sõnul andis olulise panuse nende majandustulemustesse autokütusena kasutatava vedelgaasi ja kaubanduse müügi kasv.

Kütuste müük moodustab 94 protsenti ettevõtte tuludest.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles