Valitsus skeemitas riigieelarve tasakaalu (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Toomas Tõniste Postimehes riigieelarvest rääkimas.
Rahandusminister Toomas Tõniste Postimehes riigieelarvest rääkimas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigieelarve struktuurseks tasakaaluks pidi valitsus parandama eelarvepositsiooni 50 miljoni euro võrra, millest enamiku võib leida Eesti Energia aktsiakapitali ning dividendide samaaegse suurendamise vahest, kirjutab Äripäev.

«Selline kahtlus tõepoolest on, tõsikindlust veel ei ole, sest nende faktide kätte saamine on osutunud erakordselt keeruliseks. Isegi riigikogu riigieelarve järelevalve komisjoni esimehena on olnud väga keeruline neid andmeid kätte saada,»  kritiseerib opositsioonilise Reformierakonna liige Aivar Sõerd.

Nimelt võib riigieelarve seletuskirjast leida, et Eesti Energia aktsiakapitali suurendatakse tuleval aastal 143 miljoni euro võrra. Samal ajal on rahandusministeeriumi haldusalas oodata dividendide laekumise suurenemist 47 miljoni euro võrra, suurenemine tuleneb peamiselt Eesti Energia planeeritavatest dividendidest.

«Asi on selles, et finantseerimistehing ei ole riigieelarves kulu, sest vastu saadakse vara, osalust, aktsiaid. Dividendide võtmist teatava piirini võib aga kirjeldada regulaarse eelarvetuluna,» märkis Sõerd.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles