Henri Klemmer: ettevõtja aastast 2013

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henri Klemmer

Energeetikaettevõtja Henri Klemmer teab, et ettevõtlus pole alati meelakkumine. «Aga kohe kindlasti on see üks suur rännak, üks äraütlemata suur elukool, elu peaproov. Ning siin ei ole ei võitjaid ega kaotajaid.»

Kui kaua oled ettevõtja olnud ja millist teenust/kaupa pakute?

Katsetused erinevate ettevõtlusvormidega algasid ajavahemikus 2010-2011. Täiskohaga ettevõtjaks võin end lugeda alates 2013.

Sinu ettevõtjaks saamise lugu?

Mõtted ettevõtjaks saamisest hakkasid idanema erinevate ettevõtlusega seotud raamatute jms infoallikate ammendamisest, nii alates 20-aastaselt. Hindasin tõepoolest juba toona, et minu isikuomadused, ambitsioonid ja motiveeritus vajavad väljendamist just ettevõtjana.

Niisiis alustasin bakalaureuse elektroenergeetika inseneriõppe kõrvalt erinevate ettevõtlusvormide katsetamist. Väikesed katsed ja korduvad põrumised, kahjuks mitte küll väga valusad (loe: õpetlikud), kuid julgus kasvas ajas ja kulmineerus palgatöölt lahkumisega aastal 2013.

Kuidas sul on läinud – seni toonast otsust ei kahetse?

Väga kogemuste rohke periood. Inimesena olen õppinud väga-väga palju. Otsus oli õige ja ei vahetaks seda millegi vastu!

Sinu nišš ettevõtjana, mis eristab sind konkurentidest?

Me tunneme oma konkurente, kuid ei tegele nende pideva jälgimisega. Tahame, et pea oleks puhas ja uued mõtted tuleksid ilma väliste mõjutusteta. Küsime meeskonnaga endalt tihti, kas „seda asja“ saaks teistmoodi teha.

Mis on olnud suurim peavalu, mis aga täiesti ilma pingutuseta tulnud?

Inimeste juhtimine - see on midagi, mis mind paelub, kuid samas pole ühtegi teadust ega raamatud, mis selle abc-kujul valmis õpetaks. Lihtsam oodatust, on olnud teha 500h töökuid, kuna motivatsioon ja ambitsioon on hoopistükkis teine, kui tegeled oma enda meeskonna ja ettevõttega kõiki ühiselt paeluva eesmärgi nimel.

Sinu finantsasju haldab.. kes või mis?

Professionaalne raamatupidamisbüroo.

Kuidas endale palka maksad – palk või dividendid?

Palk.

Kas sinu tulusus on paranenud, märkad sa selget vahet tulus, töövõtja versus tööandja?

Esimesed kolm-neli aastat olid väga rasked. Sissetulekutes on siiani vahe, palgatöötaja kasuks, kuid kasutan raha ettevõtte arenguks ja motivatsioon majanduslikult hakkama saada on teine. Olen rahul.

Kas ja kui detailselt oma finantsasju planeerid?

Jah, planeerin detailselt. Mõtlen võimalikult pikalt ette, ettevõtte kasvustrateegiatest lähtuvalt.

On sul hea finantstagala?

Kuna eesmärk on kiire kasv, siis tagala ei ole hea ning sellele lisaks peaksime veel kordades rohkem kulutama (turuosa ja uute turgude vallutamiseks).

Oled Sa kaalunud ka lisatööjõu palkamist, või oled seda koguni juba teinud?

Meil on praeguseks 23 töötajat. Palkame pidevalt inimesi juurde ja lisatööjõu palkamine on igapäevane teema.

Kui peaksid täna uuesti sama otsuse langetama, kas valiksite ka täna eraettevõtja tee? Ja kui, siis mis on selgeim argument selleks?

Jah. Enesareng on olnud oodatust kordades suurem.

Kuidas on Sinu elukvaliteet paranenud peale eraettevõtjaks hakkamist?

Pidevas liikumises paremuse poole. Iga aastaga võin endale rohkem lubada.

Millist lähenemist rahaasjadele soovitaksite vast alustanuile, milliseid VIGU peaks vältima?

Arvesta julge varuga eelarve, millega eeldad, et saad ettevõtte alustamise mingis positiivses suunas liikuma. Korruta see summa viiega ja suure tõenäosusega jääb ka sellest väheks.

Vigade vältimise osas – soovitan igal alustaval ettevõtjal julgeda kasutada abi ja nõuandjaid. St arenduskeskuste ja EASi nõuandjad, startup-inkubaatorid ja isikliku mentori leidmine. Kui need on olemas, teed suure tõenäosusega kordades vähem vigu.

Milliseks hindate keskmise Eesti inimese finantskultuuri ja -teadmised?

Enda tutvusringkonnast lähtuvalt pean finantskultuuri heaks, kuna paljud noored, sõbrad, tuttavad tegelevad investeerimisega, haldavad ning kalkuleerivad põhjalikult oma kulusid-tulusid ning otsivad lisatöö võimalusi raha juurde teenimiseks. Sh on üha enam koolides hakatud esile tõstma finantsharidust, mis peaks olema kohustuslik igas õppes, sh ülikoolides.

Olukord võiks alati parem olla, kuid hetkel tundub, et vähemalt arengusuund on positiivne.

Fakte Henri Klemmeri juhitud ettevõte Hepta Group kohta:

* Arendame kaugseire kopterdroone ja suurte andmehulkade analüüsimiseks mõeldud tarkvara platvorme. Tänane rakendus on masinnägemise toel elektrivõrkude autonoomne analüüsimine. Esimesed kaks aastat pakume teenust ning tehnoloogia lõpuni arendades hakkame pikemas perspektiivis müüma riistvara+tarkvara ennast teenuse mudeli asemel.

* Kliendid on esialgu elektrivõrgu ettevõtted ja ettevõtted, kes pakuvad teenuseid elektrivõrgu ettevõtetele. Pikemas perspektiivis lisanduvad kõik teised valdkonnad, kus vajalik suurte maa-alade efektiivne andmekorje ning kogutud informatsiooni tehniline analüüs (metsandus, põllumajandus, korrakaitse, keskkonnauuringud jne).

* Oleme Eestis saanud piisavalt lepinguid ning lähiaja perspektiiv on siseneda välisturgudele. See protsess hetkel käib. Pikema aja perspektiiv on olla maailma juhtiv õhust täppisseire ning andmete analüüsi tehnoloogiat müüv ettevõte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles