Indrek Neivelt kirjeldas esimesi samme sotsmaksu kaotamise poole (10)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt PM stuudios
Indrek Neivelt PM stuudios Foto: Pm

Kui eile küttis kirgi Reformierakonna esimehe Kaja Kallase idee kaotada sotsiaalmaks, siis sarnane idee oli teravalt arutelul ka neli aastat tagasi enne eelmisi riigikogu valimisi. Nimelt käis ettevõtja Indrek Neivelt toona välja mõtte, et sotsmaksu peaks hüppeliselt alandama ning puudu olev raha tuleks tervist kahjustavate toodete aktsiisidest ja ettevõtete tulumaksust.

Kokkuvõttes tema hinnangul maksukoormus ei suureneks. Väiksema sissetulekuga inimeste maksukoormus väheneks oluliselt. Ettevõtete maksukoormus jagataks ümber nii, et inimestega seotud maksude asemel maksustatakse rohkem kasumit. Ehk me ei maksustaks n-ö sisendit, vaid väljundit.

Indrek Neivelt kirjeldas toona oma blogis kokku viis ettepanekut:

Alandada ravikindlustusmaksu 13 protsendilt 6 protsendile. Puudujääv summa võtta tubaka- ja alkoholiaktsiisist. Viia sisse nn magusamaks (umbes 50 miljonit eurot aastas) ja suunata ka see haigekassale. Kokkuvõttes jääb haigekassale sama palju raha kui praeguse süsteemi juures, ainult maksjad muutuksid ja umbes pool haigekassa kuludest tuleks siis ebatervislike eluviiside maksustamisest. Ülejäänud poole maksaks kõik inimesed vastavalt oma sissetulekutele.

Väiksem sotsiaalmaks (ravikindlustusmaks) asendatakse ettevõtte tulumaksuga (maksimaalselt 15 protsenti). Arvestades oodatavaid kasumeid 2015. aastal võiks see summa olla lisaks praegu laekuvale summale umbes 350–400 miljonit. Kokkuvõttes ettevõtlussüsteemi maksukoormus ei suurene. Väiksem sotsiaalmaks kompenseeritakse ettevõtte tulumaksuga. Need ettevõtted, kes rohkem palka maksavad, maksavad uue süsteemi järgi vähem makse. Ettevõtted, kellel on suured kasumid ja vähe inimesi palgal, maksaksid selle süsteemi järgi rohkem.

Omaette teema oleks dividendide maksustamine. Arvan, et mõistlik oleks dividende eraldi mitte maksustada ja dividendi maksmisel eraisikule maksustada dividende ainult eraisiku tulumaksu ja ettevõtete tulumaksumäära vahega. See aga tähendab, et eraisikutel ja ettevõtetel oleks erinevad tulumaksumäärad.

Lisaks pakkus ta, et tulumaksuvaba miinimumi võiks tõsta 400 eurole ja tõsta tulumaksu määra 24 protsendini. Vajadusel ka kõrgemaks. Täpsemateks arvutusteks on vaja täpsemaid andmeid, mida – nagu selgus – ei saa aga isegi parlamendierakond. See on tänaseks osaliselt ellu viidud.

Taastada kodualuse maa maks.

Põlevkivi kaevandamist maksustada vastavalt nafta maailmaturuhinnale. See on tänaseks ka ellu viidud.

Reformierakonna juht Kaja Kallas käis eile välja idee, et Eestis võiks sotsiaalmaksu üldse ära kaotada. Teised erakonnad tegid idee pihuks ja põrmuks. 

Samas Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja arvas, et pikas plaanis oleks mõistlik sotsiaalmaksust loobuda.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles