India IT-kontsern tiksub Eestis suurema tööta ja kahjumis (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HCL Eesti kontori pidulik avamine Ülemistel. Pildil vasakult HCL Technologies finantsteenuste president RAHUL SINGH ja Eesti president TOOMAS HENDRIK ILVES.
HCL Eesti kontori pidulik avamine Ülemistel. Pildil vasakult HCL Technologies finantsteenuste president RAHUL SINGH ja Eesti president TOOMAS HENDRIK ILVES. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kolm aastat tagasi suurejoonelise avaüritusega Tallinnas kontori avanud India IT-hiiglasel HCL Technologies ei paista siinmail eriti tööd olevat, lisaks teenib ettevõte kahjumit.

Ligi 9 miljardi dollari suuruse aastakäibega India börsifirma avas Ülemiste Citys kontori 2015. aasta lõpus. Üritus oli pidulik, kõne pidas teiste hulgas president Toomas Hendrik Ilves. Eesti poliitikud ja ametnikud nägid HCLi Tallinna meelitamist suure võiduna.

Firma esindajad ütlesid avamispeol, et nad valisid Tallinna, kuna siin on tipptasemel IT-spetsid, ettevõtlussõbralik ja edumeelne valitsus ning see on lähedal Põhjamaadele, kus paiknevad suurkontserni olulised kliendid.

Tallinna kontorist pidi saama siinse regiooni tähtis arendusüksus. Tööd lubati esimese aasta jooksul anda vähemalt sajale inimesele. 

Tööd ei ole

Läks aga teisiti. Kolm aastat hiljem on HCL Technologies Estonia OÜ palgal krediidiinfo andmetel vaid üks inimene. Ettevõte on igal aastal kahjumit teeninud, mullu 85 000 eurot. Suuri projekte ei paista kuskilt, firma käive oli tilluke – 61 000 eurot. Vaid 2016. aastal toimus väike elavnemine, kui töötajaid oli keskmiselt 10 ja käive küündis pea 700 000 euroni. Kokku on kahjumit kuhjunud juba veerand miljonit.

Möödunud aasta juunis õnnestus Postimehel ettevõttega ka ühendust saada. Siis ütles HCLi finantsteenuste valdkonna juht Euroopas Sudip Lahiri, et kuigi Tallinna kontor seisab tühjana ja ettevõtte tegevus pole käivitunud nii, nagu taheti, ei ole nad Eestist minema kolinud ega kavatsegi seda teha. Praegu polevat ettevõttel lihtsalt tellimusi, mida siit täita.

«Selline see äri lihtsalt on. Ma ei ütleks, et oleme siin ebaõnnestunud. Sellega tuleb arvestada, et uuel turul võib tulla tagasilööke ja edu saavutamine nõuab aega,» selgitas ta toona.

Vastuste kangutamine

Pärast seda intervjuud on Postimees korduvalt üritanud HCLiga uuesti kontakti saada ja küsida, miks kohalik äri käima ei lähe. Pärast nädalate ja kuude pikkust ooteaega pole firma pidanud kas vajalikuks meie küsimustele vastata või on saatnud üldsõnalise korporatiivsetest eufemismidest kubiseva vastuse.

Näiteks sel nädalal laekunud kiri oli järgmine: «Globaalse tehnoloogiafirmana pakume oma klientidele, kelleks on nimekad börsettevõtted Baltikumis ja Põhjamaades, parimat võimalikku teenust. HCL on teinud regioonis märkimisväärseid investeeringuid. Me teeme oma kontorid just sinna, kus oleme oma olulistele klientidele kõige lähemal.»

HCLi majandusaasta aruandes seisab, et nad loodavad Eestis siiski kasumisse jõuda. Seni kuni see ei õnnestu, tuleb emafirmal ettevõttesse raha juurde panna. Oma eesmärgiks peavad nad pakkuda keskmise ja suure suurusega organisatsioonidele äriedendamise nõustamislahendusi, mis hõlmaks kõiki ärikonsultatsiooni valdkondi.

HCL Technologies Estonia OÜ juhtideks on märgitud Bejoy Joseph George ja Shiv Kumar Walia. Ettevõtte kuulub Suurbritannias registreeritud gruppi HCL Technologies UK Limited.

HCL Technologies Limited

• India börsiettevõte, mis pakub üle maailma IT-teenuseid, nagu rakenduste arendamine, digitaalsete ja põhisüsteemide transformatsioon, süsteemide moderniseerimine ja infrastruktuuriteenused.

• Möödunud aasta käive oli 9 miljardit ja kasum ligi 1,3 miljardit eurot.

• Üle 117 000 töötaja.

• Üksused 31 riigis üle maailma, sh Euroopa 18 riigis 21 kontorit või arenduskeskust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles