Elon Musk läheb pettuses süüdistatuna kohtu alla, mis saab Teslast edasi?

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk.
Elon Musk. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

Elon Muski jalgealune on muutunud väga kuumaks, sest USA väärtpaberite- ja börsikomisjon (SEC) kaebas ta kohtusse, süüdistades ärimeest investorite eksitamises ja väärtpaberipettuses. Mis saab edasi?

SEC on esitanud föderaalkohtunikule taotluse anda välja määrus, mis keelaks Muskil edaspidi avalikult kaubeldava ettevõtte tegevjuhina töötamise. Samuti nõuavad nad juba niigi võlgades ja kahjumis ettevõttelt hiiglasliku trahvi. Kui SEC saab oma tahtmise, siis on Muski päevad Tesla tegevjuhina loetud. Autotootja jaoks võib tähendada see väga musti päevi, sest suure osa ettevõtte väärtusest on siiani moodustanud just Muski enda isiksus ja karisma.

Kohtunik võib antud juhul soovi korral kehtestada Muskile isegi eluaegse keelu. Investorid peaks aga juba niigi suurte probleemidega maadlevale ettevõttele leidma uue juhi ja seisma silmitsi firma väärtuse järsu langusega. Musk tahab ilmselt jõuda kohtuvälisele kokkuleppele, kuid millised järeleandmisi on SEC valmis tegema, seda ei oska praegu veel keegi öelda. Läbirääkimised võimaliku lahendi ümber võivad kesta nädalaid ja isegi kuid.

Tesla on praegu väga suurtes võlgades ja kulutab palju rohkem raha, kui ta suudab tagasi teenida. Teslal tuleb järgmisel aastal ligemale 1,2 miljardi dollari suuruse võla tähtaeg, mille Musk on lubanud enesekindlalt ära maksta, sest firma on saavutamas tema sõnul tootmistempot, mis võimaldab kasumit teenida (230 miljonit tuleb tegelikult ära maksata juba novembris).

Võla kõrvalt on Musk hakanud samas planeerima ligemale kaks miljardit dollarit maksvat gigatehast Hiinasse, et saada ligipääs maailma suurimale autoturule. Mees on varem öelnud, et mugav ligipääs Hiina turule, kus nõudlus elektriautode järele on suur, omab Tesla tuleviku kontekstis kriitilist tähtsust.

Ettevõte saavutas juulis küll Muski poolt varem lubatud tootmistempo 5000 Model 3 nädalas (Tesla oli senimaani kõigi varasemate tootmissihtmärkidega põrunud), kuid seda ainult väga vaevu. Tehasetöölised pidid tegema 24- tunniseid vahetusi ja Fremonti tehase juurde rajati isegi hiiglaslik telk, kus pandi käima täiendav tootmisliin. Pärast seda on suudetud sellist tempot hoida ainult vahelduva eduga.

Musk ütles varem sellel aastal investoritele, et kui Tesla suudab hoida tootmistempot 5000 Model 3 nädalas ja seda kasvatada, siis muutub ettevõte aasta teisel poolel kasumlikuks ja suudab maksta tagasi kõik oma võlad. Musk oli selles väites isegi nii enesekindel, et lubas kevadel investoritelt rohkem täiendavat raha mitte küsida.

Küsimus on, kas Tesla suudab muutuda kasumlikuks ka ilma Muskita või tuleb hakata jälle raha kaasama? Teine küsimus on, kas investorid oleks üldse nõus ilma Muskita enam Teslale laenama? Just Muski persoon on siiani võimaldanud Teslal siiani investoritelt palju raha kaasata, seda vaatamata korduvatele tagasilöökidele tootmistempos. Pärast Muski augustis tehtud säutsu börsilt lahkumisest on hakanud aga isegi kõige lojaalsemate investorite usaldus murenema.

Investoritele ja Tesla fännidele on hakanud aina enam muret tekitama ka Elon Muski vaimne tervis. Mees ütles emotsionaalses intervjuus väljaandele The New York Times, et töötab 120 tundi nädalas ja lahkub harva tehasest. Musk nentis, et tal on probleemid uinumisega ja võtab magamiseks ravimeid. Fännides on nördimust tekitanud ka mehe segadust tekitavad säutsud Twitteris.

Tesla aktsia läks neljapäeval peale SECi teadaannet tugevasse langusesse ja tegi kauplemisjärgsetel tundidel sulgemishinnaga võrreldes 12-protsendise languse, maanudes 270 dollari peale aktsia kohta. Kokku on Tesla aktsia langenud pärast Muski kurikuulsat augustikuu börsilt lahkumise säutsu koguni 29 protsenti.

Milles kohtuasi seisneb?

Musk säutsus 7. augustil Twitteris, et plaanib Tesla börsilt minema viia ning ta on leidnud lahkumiseks ka vajaliku rahastuse. Musk pakkus toona aktsia hinnaks 420 dollarit.

Säuts saatis Telsa aktsia väärtuse väga kiirele tõusuteele, sest paljud aktsiatega kauplejad järeldasid, et kohe varsti tuleb suur, kümnete miljardite dollarite ulatuses aktsiate tagasiostmine. Aktsia hind tõusis vahetult peale säutsu 387,46 dollarini.

Musk täpsustas mõned päevad hiljem oma blogis, et börsilt lahkumist finantseerib Teslas viieprotsendilist osalust omav Saudi Araabia riigivarafond, kes tegi börsilt lahkumise ettepaneku juba möödunud aastal.

Pooled olid Muski sõnul juba korduvalt kohtunud ja Saudi Araabia tahtvat tema sõnul vähendada oma sõltuvust naftaturust ning investeerida rohkem alternatiivsetesse energiaallikatesse.

Nagu hiljem selgus, siis tehing saudidega polnud sugugi kindel ja viimased ei tahtnud tegelikult börsilt lahkumisel nii suurt rolli mängida. Fond ei olnud huvitatud enamusosalusest, sest neil oli piltlikult öeldes tules mitu rauda. Nimelt kaalusid nad investeerimist ka USA elektriautode tootjasse Lucid Motorsisse.

SEC süüdistab Teslat nüüd väärtpaberipettuses ja investorite eksitamises. USA seadus keelab börsifirma esindajatel edastada osanikele eksitavat teavet firma käekäiku puudutavatest olulistest sündmustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles