Andsime Kopli elanikele sõna: kas nad elavad getos? (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kopli liinide uusarendus on endaga kaasa toonud aktiivse arutelu selle üle, kas Kopli on endiselt kriminaalne koht, kus öösel jalutada ei tasu või on tegemist turvalise boheemlaste elurajooniga. Postimees käis Koplis, et sealsete elanike endi käest seda uurida.

«Mõne inimese jaoks on 200 aastat vana jahukört ebasobilik toiduvalik, mõne inimese jaoks on see ainus võimalus kõht täis saada,» sõnas Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman Postimehele, selgitades, et ta ei soovi tuua vägisi võrdlust Kopli ja jahukördi vahel, kuid just nagu mõni inimene ei saa endale peale jahukördi midagi lubada, ei ole mõnel muud võimalust, kui osta endale elamispind Kopli asumisse.

Kinnisvaraeksperdi sõnul on tema jaoks turvalise elukeskkonna mõõdupuu see, kas ta lubaks oma lapsel õhtul kell üheksa tulla ühistranspordipeatusest üksinda koju. «Kopli asumi puhul on vastus ei,» kommenteeris Sooman.

Pindi kinnisvara juhatuse liikme sõnul satub ta Koplisse tihti ja teab täpselt, mis seal on ja mis seal ei ole. Näiteks on ta enda sõnul Koplis näinud nii seda, kuidas inimesed viina järjekorras tülli kisuvad ja kaklema lähevad, kui seda, kuidas noad välguvad ja narkomaanid vahutavad.

Kopli elanikud ise aga asja nii mustades toonides ei näe.

«Turvaline kindlasti,» vastas Larissa küsimusele, kas Koplis on turvaline elada. Larissa on Koplis elanud terve oma elu ning naise sõnul on tegemist väga ilusa rajooniga. Sealjuures tunnistas ta, et eks joodikud vahel ikka häirivad teda, aga siis annab ta neile ise teada, kus on supiköögid ja varjupaigad. Ka öisel ajal Larissa Koplit ei karda – naine on enda sõnul ühe-kahe paiku öösel üksinda baarist mitu korda koju jalutanud.

«No mina küll ei leia siin midagi hullemat, kui mujal,» sõnas Kopli elanik Andres. Ka teine Kopli elanik Andres nõustus, kiites Kopli head transpordiühendust kesklinnaga. Samuti tõi ta välja, et kui kesklinnas elades varastati tema hoovis seisev mootorratas ära, siis Koplis ei ole seda keegi puutuma tulnud.  

«Meil on üks kord aken sisse löödud ja teine kord üritatud sisse murda,» tunnistas Maari, selgitades, et kuna ta elab esimesel korrusel, käiakse tema maja akende taga aeg-ajalt kangutamas küll. See ei ole olnud aga piisav põhjus selleks, et elukohta vahetada – elukeskkonnana meeldib Maarile Kopli väga. Ka Marina sõnul on Koplis hea elada, sest pargid ja meri on lähedal.

Vaata videost lähemalt!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles