Rikkus maapõues? Eestis alustatakse rauamaardla eeluuringuid (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Geoloogiateenistuse juht Alvar Soesoo.
Eesti Geoloogiateenistuse juht Alvar Soesoo. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Teadlased on üle poole sajandi oodanud võimalust uurida Jõhvi rauamaagi leiukohta ning nüüdseks on saadud nii luba kui ka raha, et alustada järgmisel suvel miljon eurot maksma minevaid eeluuringuid, millel võib olla ülemaailmne tähtsus.

Kui juba 1930. aastatel avastasid teadlased, et Jõhvi ümbruskonnas leidub rauamaaki, siis praeguseks on jõutud nii kaugele, et valmis ollakse eeluuringuteks, mille käigus loodetakse peale raua avastada hinnalisemaidki maavarasid: tsinki, niklit ja vaske, vahendab ERRi teadusportaal.

Eesti geoloogiateenistuse direktor Alvar Soesoo rääkis, et need vihjed on olemas, aga kui palju metallimaaki maapõues on, täpselt ei teata. «See on meie õlgadel, et kahe-kolme aasta pärast riigile raporteerida, kas minna uuringutega edasi või tagasi,» lausus ta.

Geoloogiateenistusel on ees rauamaagi mahu uuringud juba 1940ndate lõpust ja 1950ndatest, mis ütleb, et maaki võib kilomeetri sügavusel olla 1,5 miljardit tonni, mis on ka Euroopa mastaabis ülisuur.

Loe pikemalt ERRist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles