Obama: kahjuks on praegu USAs võimul valitsus, kes...

Aivar Pau
, Oslo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alexander Eriksson / Oslo Business Forum

Suure osa maailma hädadest aitaks lahendada arusaamine, et inimesed kõikjal maailmas on tegelikult vägagi ühesugused, ütles täna õhtul Oslo majandusfoorumil  USA ekspresident Barack Obama, kes oli üsna loomulikult kriitiline ka riigi praeguse administratsiooni suhtes.

«Kui ma oleksin taas president, siis üks kõrgeim prioriteet, mida ma üleilmselt hetkel näen, oleks keskkonnasäästlikkus ja kliimamuutused. Pariisi lepingud olid kindlasti oluliseks sammuks õigel teel, kuid see oli vaid esimene samm ja palju tööd tuleks veel teha. Hea uudis on see, tehnoloogia on arenenud oodatust kiiremini ja see aitaks meid viia vajaliku eesmärgini. Kuid see eeldab poliitilist ja ühiskondlikku pühendumist ning see ei ole hetkel jätkumas. Kahjuks on meil hetkel USAs administratsioon, kes mõtleb  nende probleemide osas teistmoodi,» ütles Barack Obama.

Obama pakkus ka välja lahenduse, mis aitaks üle saada suurest osast maailmas praegu valitsevatest probleemidest – ja see on mõistmine, et inimesed on kõikjal põhiolemuselt vägagi sarnased.

«Inimesed on põhimõtteliselt ühesugused kõikjal, kuhu iganes te ei läheks. On kenad ja erakordsed erinevused kultuurides ja rituaalides ning selles, kuidas inimesed maailma enda ümber näevad, kuidas nad väljendavad end muusika, religiooni või tantsude abil,»sõnas Obama.

«Kuid inimesed on inimesed. Neil kõigil on lootused, unistused, ootused, hirmud, nõrkused. Kui suudaksime sellest teadmisest kinni võtta, siis lahendaksime enamuse probleeme,» sõnas Obama.

Enamus maailma probleemidest, julmus tulenevad tema sõnul sellest, et inimesed ei lepi üksteise erinevustega – nad räägivad erinevaid lugusid. «Et ühtesid inimesi peetakse vähem tähtsateks. Et jumal olevat valinud minu, mitte sinu. Või on keegi naine, või on keegi gei, või ei pea ma kedagi tööle võtma tema rassi pärast. Või ma vihkan selle riigi inimesi, kuna minu vanaisa vihkas neid, või ma ei mäleta miks, aga ma ikkagi vihkan neid.»

«Arvan, et 80 protsenti  maailmas avalduvast kurjusest tuleb neist mõtetest,» ütles Obama.

Obama puudutas oma kõnes muu hulgas ka internetiga seotud positiivseid ja negatiivseid nähtusi.

«Interneti abil oli võimalik maailma positiivselt ühendada, kuid viimastel aastatel oleme näinud, et sama jõu on andnud see ka vihasõnumite levitamiseks, et seda on väga edukalt ja odavalt ära kasutanud  terroristlikud organisatsioonid,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles