Vene toll muutis Eesti autode suhtes meelt

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luhamaa piiripunkt. Foto on illustratiivne.
Luhamaa piiripunkt. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Alates tänasest saab taas Narva, Koidula ja Luhamaa piiripunktis üle piiri sõita liisingautodega ilma Venemaa tollis tagatisraha maksmata.

Maksu- ja tolliameti (MTA) piirikontrolli valdkonna juhi Ants Kutti sõnul on liisingettevõtete andmed Venemaa tollipunktidele edastatud ja kui liisingettevõttel või auto kasutajal ei ole Venemaa tolli andmetel varasemaid rikkumisi ning puuduvad võlad Vene riigi ees, siis pääseb taas üle piiri tagatisraha tasumata.

Tagatisraha nõue jäi kehtima vaid probleemsete liisingufirmade autodele, teatas mixnews viitega Läti telekanalile LTV7.

Uued reeglid anti Vene tolliametnikele sel nädalal. Läti tolliameti tolliprotseduuride osakonna juhataja Girts Pilansi sõnul kontrollib edaspidi Venemaa toll andmebaasist, kas liisingufirmal või juhil pole võlgu või teisi piiriületust takistavaid negatiivseid asjaolusid. Samas tunnistab Läti tolliametnik, et reeglid pakuvad vaid väikest leevendust, kuid tervikuna probleemi ei lahenda. Liisingufirmal võib olla palju sõidukeid, aga kui üks inimene otsustab liisitud auto Venemaal maha müüa, siis satub liisingufirma musta nimekirja.

Vene tolli registris on praegu 70 000  autot, mis on küll riiki sisenenud, kuid ei ole maalt lahkunud. Iga päeva saadab Vene toll piiril tagasi 10 Euroopa Liidust tulnud sõidukit.

Üleöö tulnud uus kord

Vene tolli õigusakt rakendus 4. septembril 2018. Vastavalt aktile võib ainult üks välisriigi numbrimärgiga eraviisiliselt kasutatav sõiduk, mis on registreeritud ühele omanikule, olla ajutiselt Venemaa territooriumil maksuvabalt. Iga järgmise samale omanikule kuuluva sõiduki sisenemisel Venemaale tuleb tasuda impordimaksudega samaväärne tagatis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles