Ligi peab Eesti 200 suhtumist riigi rahandusse lapsikuks

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi

Kunagine haridus- ja rahandusminister Jürgen Ligi (Reformierakond) kritiseeris Eesti 200 ettepanekut võtta õpetajate ja teadlaste palgatõusuks laenu, nimetades sellist suhtumist riigi rahandusse lapsikuks. 

«Eesti 200 arvab, et ei pea läbi lugema isegi aabitsat, kui loob selle asemel partei. Lapsikus majanduse ja rahanduse teemal on läbiv ja riigikorralduses algab sellest, et nad riigirahandust ja majandusarengut üheks portfelliks peavad ja samastavad. Maksudest ega eelarvest ei tea nad midagi, riik on neile ühekordne projekt, mida rahastada laenust. Projekt on ka õpetajad, kelle palk oleks taas nagu ühekordne asi, mis tuleb tagasi maksta,» kommteeris Jürgen Ligi Eesti Rahvusringhäälingule.

Ligi toonitas, et õpetajate palk on tegelikult püsikulu ja peab saama rahastatud maksudest ning struktuurireformidest haridus-teadusministri algatusel, mitte riigi võetud laenudest. 

Meelis Niinepuu
Meelis Niinepuu Foto: Mihkel Maripuu

Niinepuu: haridussektor vajab tiigrihüpet 

«Ligi unustab, et eesti õpetajate keskmine vanus on 50 ringis ja õpetaja elukutse populaarsus noorte hulgas on viimasel kohal Euroopas. Haridussektor vajab tiigrihüpet ja järgmist rahvuslikku kokkulepet. Seda ei saa teha Reformierakonna kombel, kus kõikidele valijatele soovitakse lennukilt sada eurot külvata. Eesti 200 vaatab haridust mitte kui projekti vaid kui investeeringut inimvarasse. See jõupingutus tuleb riigil teha enne kui on hilja. Haridus on meie konkurentsivõime A ja O,» edastas Eesti 200 üks eestvedaja Meelis Niinepuu vastuseks Jürgen Ligile. 

Ta lisas, et võlakirjade programmi on Eesti 200 valmis kasutama ka olulise taristu väljaehitamisel. «Reformierakond on Tallinn-Tartu maanteed lubanud ajast kui Ansip oli veel Tartu linnapea. Kui eesmärgiks on null laupkokkupõrget riigi põhimaanteel, siis tuleb 2+1 sõidurajad 2025 aastaks välja ehitada. Eesti on kaotanud maanteedel liiga palju elusid,» sõnas Niinepuu. 

Erakonnastuv poliitiline liikumine Eesti 200 avalikustas eile reformikava, kus lubatakse tõsta õpetajate ja teadlaste palkasid läbi riiklike võlakirjade. Täpsemalt on järgmise viie aasta jooksul kahekordistada teaduse ning hariduse finantseerimist; tõsta õpetajate, õppejõudude ja teadurite palkasid nii, et neile ametitele oleks Eesti ühiskonnas eluterve konkurents. Reformida tahetakse nii õigusloomet, riigikaitset kui ka tervishoiusüsteemi. Kõik riigiettevõtted tahetakse viia börsile. 

  • Loe pikemalt:

Eesti 200 tahab õpetajate palgatõusuks laenu võtta ja õigusloome pea peale pöörata

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles