OPECi otsus lennutas kütusehinnad kõrgustesse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Hasan Jamali/AP

Naftakartell OPEC ja tema partnerid otsustasid pühapäeval Alžeeria pealinnas Alžiiris kohtudes, et tootmist hetkel rohkem ei suurendata, mis saatis nafta hinnad järsult üles. 

Brenti toornafta barreli hind ületas esmaspäeval taas 80 dollari piiri ja jätkab tõenäoliselt tõusmist. Alates juuni algusest on nafta hind muutunud väga volatiilseks, kõikudes hinnavahemikus 71–80 dollari vahel barreli eest.

OPECi komitee ütles pühapäeval tehtud avalduses, et on rahul praeguse naftaturu olukorraga ning üldise tasakaaluga pakkumise ja nõudluse vahel. Kartell kutsus «riike, millel on vabad tootmisvõimsused, tegema klientidega tööd, et täita nende nõudlust ka 2018. aasta viimastel kuudel».

Trump kutsus neljapäeval OPECit aitama alandada hindu tootmise suurendamisega. «Me kaitseme Lähis-Ida riike, meieta poleks neil üldse turvaline, ent siiski nad jätkavad naftahindade aina kõrgemale tõstmist!» säutsus president Trump Twitteris. «Me jätame selle meelde. OPECi kartell peab kohe hindu langetama,» lisas ta.

Hinnatõus on seotud Iraani tarnete vähenemisega USA sanktsioonide tõttu.

OPECi kartelli mittekuuluva Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak ütles Alžiiris, et Venemaa on suuteline suurendama naftatootmist mitmesaja tuhande barreli võrra, seda sõltuvalt turuolukorrast.

Ta rõhutas samas, et Venemaa on samuti huvitatud tasakaalust naftaturul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles