Pinged kasvavad: USA on nüüdseks maksustanud juba ligemale pool Hiina ekspordist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konteinerid Shanghai sadamas.
Konteinerid Shanghai sadamas. Foto: ALY SONG / REUTERS

Esmaspäevast jõustus USA uus 10-protsendine imporditoll 200-miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele, tõstes tariifide kogusumma 250 miljardi dollarini, mis on umbes pool Hiina koguekspordist USA-sse.

Hoolimata aina süvenevatest hirmudest, et tariifisõda mõjutab negatiivselt USA majandust, on riigi president Donald Trump ähvardanud kehtestada imporditolli kogule Hiina ekspordile USA-sse, juhul kui Hiina ei muuda tema sõnul USA tööstustele kahjulikke poliitikaid, eelkõige Ameerika ettevõtete tehnoloogia varastamist.

«See praktika on pikas perspektiivis tohutu oht Ühendriikide majanduse tervisele ja jõukusele,» ütles Trump möödunud nädalal uusi imporditolle välja kuulutades.

USA välisminister Mike Pompeo ütles pühapäeval usutluses Fox telekanalile, et Ühendriigid võidavad käesoleva kaubandussõja. «Me saavutame tulemuse, mis sunnib Hiinat, kui ta tahab olla globaalne suurvõim, käituma läbipaistvusest, seaduse ülimuslikkusest lähtudes ja mitte varastama intellektuaalset omandit,» sõnas ta.

Hiina lubas USA tariifidele vastata esmaspäevast tariifidega 60 miljardi väärtuses USA kaupadele, mis tõstaks tariifide all oleva USA impordi kogusumma 110 miljardi dollarini. Kuivõrd see on peaaegu Hiina koguimport USA-st, on Hiinal edaspidi keeruline uutele USA tariifidele samaga vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles