Salasigarettide äri kasvas Venemaal kahe aastaga ligi kaheksa korda (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooruk suitsetamas. Pilt on illustratiivne.
Nooruk suitsetamas. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Samal ajal, kui eestlased teavad Venemaad odavate salasigarettide päritolumaana, sipleb meie idanaaber ka ise veelgi odavamate salasigarettide kontrollimatus sissevoolus.

Venemaa tubakaturg hakkas võtma üha hallimaid toone ja salakaubandus õitsema pärast seda, kui elanike sissetulekud ja kõrged maksud hakkasid ettevõtjate tulusid kärpima, kirjutas Lenta.

Toimetajana pean lisama, et muutused said alguse neli aastat tagasi, kui lääneriigid hakkasid Venemaad sanktsioonidega karistama Ukraina vastase agressiooni ja Krimmi okupeerimise pärast.

Võimud on salakauba levimiseks loonud Lenta hinnangul soodsa pinnase ja ei kavatse seda kuidagi muuta. Peamised salasigarettide tarnijad on Valgevene, Serbia kuid ka Araabia Ühendemiraadid. Kusjuures salasigarettide kogus Venemaa turul on viimase paari aastaga mitmekordistunud. Kui Kantar TNSi andmetel moodustas must turg sigaretiäris veel neli aastat tagasi vaid protsendi, siis nüüdseks on see kasvanud 7,7 protsendini. Tegemist on 20 miljardi salasigaretini ulatuva mahuga, mis tähendab ühte miljardit nn King Size pakki. Kuna igalt pakilt laekub riigile 59 rubla ehk 75 senti maksusid, siis kaotab eelarve ligi 640 miljonit eurot maksutulusid.  

Tasub märkida, et salasigaretid maksavad mustal turul ligi 64 senti pakk, mis on samas suurusjärgus legaalsele sigaretipakile määratud aktsiismaksuga.

Keskmiselt maksab pakk sigareette Venemaal 1,15 eurot, millest 57 senti on aktsiis, 18 senti käibemaks, kirjutas Lenta. Kokku see teebki 75 senti maksusid. 40 sendi suuruse summa jagavad omavahel tootja, hulgikaupmees ja ajemüüja.

Kõige rohkem õitseb salasigarettide äri maakohtades, kus mullu oli iga kümnes sigaret salakaubana maale toodud. Väikelinnades moodustas salasigarettide müük kaheksa protsenti turu mahust, suuremates linnades aga vähem. Venemaa megalinnad on seevastu seadusekuulekad ja seal jääb salasigarettide osatähtusu märkamatuks. Kuid isegi seal kasvas salasigarettide osatähtsus nelja protsendini.

Kaubamärgi võltsimised jäävad salasigatrettide turul väga väikseseks, alla protsendi mahust,  enamuse katab tavaline salakaup.

Enamus salasigarettidest tuuakse Valgevenest, mille osa on 29 protsenti. Kuid lausa 34 protsenti maksumärkideta sigaretidest pärineb Venemaa enda vabrikutest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles