Pensionifondide kuningas tõugati troonilt (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Viisemann
Andres Viisemann Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Viimaste aastate edukaima pensionifondi, LHV pensionifondi L, mida pank on  reklaaminud pensionifondina number üks turul, kümne aasta tootlus ei ole enam suurim, vaid parima tootlusega on hoopis Luminori pensionifond A.

Kuna Luminor tuli pensionifondide turule kümme aastat tagasi, siis varem ei olnud Luminoril  kümne aasta tootlust võimalik näidata. «Sisenesime turule keerulisel ajal, 2008. aasta majandussurutise lävepakul, kus kriisis ei jäänud puutumata ükski varaklass ega regioon. Vettpidava ja tõhusa investeerimisstrateegia koostamine oli väljakutse,» ütles Luminor Pensions Estonia juht Angelika Tagel pressiteate vahendusel. «Tänu õigeaegsetele otsustele, pensioniklientide varade järjepidevale investeerimisele ja riskide hajutamisele oleme hoidnud pikaajalised tootlused esimeste seas ning sellega Luminori klientide pensionikapitali edukalt kasvatanud, lisas ta.

LHV pensionifondide juht Andres Viisemann selgitas Postimehele, et Luminor registreeris fondid 2008. aasta septembris, aga klientide raha tuli sisse ja hakati investeerima alles 2008 aasta viimastel kuudel.

«Naljaga võib öelda, et nad olid nii ettenägelikud, et ootasid suure finantskriisi ära, enne kui pensioniärisse sisenesid,» ütles Viisemann.

«Mis aga puudutab viimaseid aastaid, siis ma olen LHV pensionifondide riskitaset oluliselt alandanud, vähendades oluliselt riskantsete varade osakaalu, kuna hindan, et nii aktsiad kui võlakirjade hinnatasemed on võrreldes tulevaste perioodide oodatava tootlusega (kasumid, intressid) liiga kallid. Mäletan veel eelmist (võla-) kriisi ning kaldun arvama, et kui võlg kasvab kiiremini kui kasum, siis peaaegu kindlasti jõutaks taas olukorrani, kus osa võlgasid tuleb maha kirjutada ning see on alati investoritele väga valus. Riskialtimad konkurendid on sellel perioodil järele jõudnud,» lisas ta.

Viisemanni sõnul on tema kaks olulisemat investeerimispõhimõtet: «Esiteks, kõrget pikaajalist tootlust on võimalik saavutada ainult siis, kui õnnestub vältida suuri kaotusi. Ja teiseks, finantsturud on tsüklilised ning kõik ajad ei ole investeerimiseks ühtviisi head. On perioode, kus tuleb võtta riski ja on perioode, kus tuleb riske vältida.»

Pensionikeskuse andmetel on parima kümne aasta tootlusega teise samba pensionifond Luminor A (6,2 protsenti aastas), teisel kohal on LHV pensionifond XL (4,99 protsenti) ja kolmandal kohal LHV pensionifond M (4,91 protsenti).

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles