Taani finantsinspektsioon hakkab uuesti Danske rahapesu uurima

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Banki lipud.
Danske Banki lipud. Foto: Ints Kalnins / Reuters/Scanpix

Pärast eile avaldatud Danske panga siseraportit otsustas Taani finantsjärelevalve, et nad hakkavad uuesti uurima panga Eesti harus aastate jooksul toimunud massilist rahapesu. 

Sealne finantsinspektsioon lõpetas juurdluse tänavu mais. Uurimise taasavamist põhjendas inspektsiooni juht Jesper Berg sellega, et siseraport on päevavalgele toonud uut infot ja uusi asjaolusid, vahendab Bloomberg.

Eile avaldatud raport heitis halba valgust ka Taani finantsinspektsioonile. Raportist selgus, et kohalik regulaator aitas 2012. aastal Danske Bankil saada luba USA turule sisenemiseks, märkides USA keskpangale, et ei ole tuvastanud Danske puhul rahapesuvastaste seaduste rikkumist või probleeme nende jõustamisega, ehkki samal aastal toimunud panga juhatuse istungil mööndi, et rahapesu probleemidest on oldud teadlikud «juba mitmeid aastaid».

Ka Eesti Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler on öelnud, et nad teavitasid omal ajal Taani kolleege Danske Eesti haru ohtudest korduvalt, kuid viimased ei reageerinud piisavalt.

Kolmapäeval avaldatud Danske tellitud välisaudit, mis käsitles Danske Eesti filiaali tegevusi aastatel 2007-2015 näitas, et panga Eesti üksuse 10 000 mitteresidendist kliendist olid enamik kahtlased ning tõenäoliselt on suur osa panga toonasest 200 miljardi eurosest tehingute voostki probleemne.

Kahtlaste tegevustega seoses on Danske Eesti politseile üles andnud kaheksa endist töötajat ning ametivõimudele on teatatud kokku 42 kahtlase tegevusega seotud ekstöötajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles