Koppel: Eesti inimeste säästud peaks majanduskasvust rohkem osa saama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu

SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnul on Eesti inimestel liiga palju ülimadalat intressi teenivaid hoiuseid ning Eesti kapitaliturge on vaja arendada, et Eesti inimesed majanduskasvust rohkem osa saaksid.

«Eesti inimeste säästud kasvavad ja on kõigi aegade tipus. Aga need seisavad lihtsalt lühiajaliste hoiuste peal, mis erilist intressitulu ei anna,» ütles Peeter Koppel investeerimisfirma Redgate Capital poolt korraldatud kapitalituru tuleviku teemalisel arutelul.

Koppeli sõnul on kapitaliturugude areng ühiskonna liikmete heaolu paranemiseks ülimalt tähtis ning kapitaliturg peaks olema koht, kus Eesti inimesed majanduskasvust ise rohkem kasu saavad ning mille kaudu ka Eesti inimeste vaba raha investeeringuid teha tahtvate ettevõteteni jõuaks.

Koppeli sõnul on suureks probleemiks Eesti kapitaliturul see, et suured kohalikud rahavalitsejad, nagu näiteks pensionifondid, on Eesti turul rahastust vajavate investeerimisprojektide jaoks liiga suured. «Tahaksin raha paigutada Eestisse, aga ei saa, sest see raha kogus on selgelt liiga suur selle turu jaoks mis siin eksisteerib,» lisas SEB privaatpanganduse investeeringute eest vastutav Peeter Koppel.

Tema sõnul aitaks kapitaliturugde arengut oluliselt see, kui turul oleks suure likviidsusega ning suure mastaabiga ettevõtteid, nagu kunagi oli Tallinna börsil Hansapank. «Raske on teha investeeringuid valdkondadesse, kus on likviidsusega probleeme,» sõnas Koppel. Ta lisas, et Hansapanga kõrgaegadel tõi ainuüksi Hansapanga olemasolu suurema huvi ja investeeringud välismaa suurinvestoritelt ka teiste Eesti ettevõtete vastu.

Seetõttu peaks Eesti riik erastama lisaks Tallinna Sadamale veel teisigi ettevõtteid, eelkõige Eesti Posti ja Eesti Energia, märkis Koppel.

Samuti saaks riik kapitaliturgude olukorda Koppeli sõnul parandada regulatsioonide muutmisega. Nimelt on tema hinnangul liigutud turugde reguleerimisel liialt tugevalt riskide võtmise takistamise suunas. «Kui sa lähed investeerima, siis sa lähedki riskima. Inimestelt ei tohi võtta ära võimalust riskida. Selle pendliga on väga valesse serva liigutud,» märkis ta regulatsioonide kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles