Eestlased skeemitasid, keskkontor elas teadmatuses (11)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske raportid pressikonverentsi ruumis.
Danske raportid pressikonverentsi ruumis. Foto: Eero Vabamägi

Taani advokaadibüroo eile avalikustatud raport massiivsest rahapesureeglite rikkumisest Eesti Danske filiaalis kujunes turvaliseks kuldlõikeks, kus süüdlaseks tehti 42 endist eestlasest pangatöötajat, Kopenhaageni keskkontor sai aga noomida tugevalt longanud järelvalvemeetmete eest.

Täpsemalt väidab advokaadibüroo Bruun & Hjejle aasta aega valminud raport, et juriidiline vastutus rahapesu tõkestamise reeglite rikkumise pärast lasub 42 Danske Eesti filiaali endisel ja praegusel töötajal, kes tegid võimalikuks enam kui 200 miljardi euro kahtlase raha liikumise läbi Tallinna filiaali.

Nimesid ei nimetata, ent tegu on kliendihaldurite, konsultantide, assistentide, õigusnõustajate ja endise privaat- ja rahvusvahelise panganduse juhiga, kes töötasid Tallinnas.

Neist kaheksa vastu on Danske esitanud avalduse Eesti politseile. Patuste hulka ei loeta Danske Eesti endisi juhte Aivar Rehet ja Ivar Paed, kes suure tõenäosusega läksid pangaga uurimise osas koostööle.

87-leheküljeline raporti kokkuvõttest joonistub lugejale mahlakas pilt sellest, kuidas Taani panga siinsest harust kujunes rahapesijate üks lemmikpaiku.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles