Küpros ja Egiptus sõlmisid gaasitrassi rajamise leppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose president Nicos Anastasiades (vasakul) ja Egiptuse naftaminister Tarek el-Molla (paremal).
Küprose president Nicos Anastasiades (vasakul) ja Egiptuse naftaminister Tarek el-Molla (paremal). Foto: Petros Karadjias / AP

Küpros ja Egiptus sõlmisid kolmapäeval leppe gaasitoru rajamiseks kahe riigi vahele, et Küprose maagaasi Egiptusesse ja siis LNG kujul uuesti Euroopasse tarnida.

«Tänane allkiri on oluline verstapost mitte ainult Küprose vaid kogu Ida-Vahemere regiooni jaoks,» ütles Küprose energiaminister George Lakkotrypis allkirjastamistseremoonial Egiptuse naftaministri Tarek el-Molla kõrval.

Lakkotrypisi sõnul on lepe regioonis esimene omalaadne ja võimaldab tarnida saareriigi Aphrodite avamere gaasiväljalt gaasi Egiptusesse, meelitades ligi miljardite dollarite ulatuses taristuinvesteeringuid. Kuu aja jooksul moodustavad riigid ka ühise kommitee projekti elluviimiseks. Gaasitarned peaksid Küprose plaanide kohaselt algama 2022. aastal.

Kolmapäevasele leppele on toetust avaldanud ka Euroopa Liit, kuivõrd see aitaks mitmekesistada Euroopa gaasiallikaid.

«Põhimõtteliselt me räägime Euroopa gaasitrassist, mille eesmärk on transportida Küprose maagaasi Egiptusesse, et seda sealt veeldatud maagaasi (LNG) kujul uuesti Euroopasse eksportida,» sõnas Lakkotrypis.

Aphrodite gaasivälja õigused on konsortsiumi käes, kuhu kuuluvad USA Noble Energy, Iisraeli Delek ja Royal Dutch Shell. Konsortsium on teatanud, et enne gaasi kaevandamise algust tahetakse ümber teha selleks juba sõlmitud lepe. Põhjusena on välja toodud vajadus saada kasumist suurem osalus, kuivõrd see tagaks projekti teostatavuse.

Küpros on nafta- ja gaasi otsimise litsentsid andnud ka Itaalia ENI-le, USA ExxonMobilile ja Prantsuse Totalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles