Danske saadetud nimekirja kaheksa nime olid tõenäoliselt prokuratuurile juba teada (5)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiprokuratuur.
Riigiprokuratuur. Foto: Peeter Langovits

Danske pank teatas täna, et on edastanud Eesti politseile koos kuriteoteatega kaheksa töötaja nimed, kes võivad olla vastutavad võimaliku rahapesu eest. Postimehe andmeil ei toonud see infokild juba käimasolevasse menetlusse erilist pööret.

Eestiga seotud võimaliku rahapesuga seoses alustas riigiprokuratuur menetluse juuli lõpus. Menetlus alustati Bill Browderi fondi Hermitage Capital kuriteoteate alusel. Teates oli välja toodud 26 inimese nimed, kes võisid olla rahapesuga seotud või sellest teadlikud.

Täna selgus, et Danske pank edastas pärast sisejuurdlust prokuratuurile samuti kaheksa nime, keda võib kahtlase tegevusega seostada. Kõik need töötajad on Danskest praeguseks lahkunud. Teadaolevalt pole nende kaheksa nime seas endised juhid, Aivar Rehe ja Ivar Pae.

Prokuratuur kinnitas, et avaldused kaheksa inimese osas on edastatud ja need liideti USA finantsisti Bill Browderi avalduse alusel algatatud kriminaalmenetluse materjalidega.

«Danske panga kuriteoteated kaheksa endise töötaja kohta on esitatud viimase paari nädala jooksul, ehk siis ajal kui kriminaalmenetlus oli juba alustatud. Kuivõrd prokuratuur on analüüsinud Danske panga Eesti filiaalis toimunut juba mõnda aega, ei ole esitatud kuriteoteadete sisu meile uus. Küll aga on see siiski mõnevõrra detailsem võrreldes infoga, mis oli meie käsutuses juba varasemast,» selgitas riigiprokuratuuri avalike suhete nõunik Kaarel Kallas.

Postimehe andmeil sisaldas Danske edastatud teade prokuratuurile vähe informatsiooni, millega uurimisasutus juba kursis ei olnud.

Raportist selgub, et teataval määral on kahtlase tegevusega seotud 42 töötajat ning seotud isikut. Raporti koostajad tõdevad siiski, et veel ei saa kindlalt järeldada, kui suurel määral kriminaalset kokkumängu tegelikult toimus.

Prokuratuur keeldus täpsustamast, kas nimetatud kaheksa isikut on välja toodud ka Hermitage Capital Managementi kuriteoteates.

«Seda, kelle osas on Danske panga peakontor kuriteoteated esitanud, ei ole prokuratuuril hetkel võimalik kommenteerida, kuivõrd see võib kahjustada kriminaalmenetluse läbiviimist. Samal põhjusel ei ole võimalik kommenteerida ka seda, kas või millisel määral kattuvad Danske panga esitatud nimed William Browderi esitatud nimedega,» kostis Kallas.

26 Danske töötajat, kes olid välja toodud Hermitage Capital Managementi kuriteoteates

Aivar Rehe

Oksana Adilova

Irina Borkina

Astrid Haav

Rando Kivi

Anna Kollo

Natalja Komarova

Elena Kosheleva

Erik Lidmets

Liina Maasing

Natalja Matvejenko

M. Murnikov

Maria Netšajeva

Hanka Nõukas

Liina Oks

Ivar Pae

Tatiana Raitoeva

Tatjana Rontseva

Marek Začek

Marko Teder

Olga Tšetverikova

Meelis Valk

Tõnu Vanajuur

Tiina Viirpalu

Anna Vodopjanova

Tatiana Vologzanina

Allikas: Hermitage Capital Management

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles