Uus kütusekulu mõõtmise metoodika tõi uute autode müügis tugeva tõusu

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automüük
Automüük Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu riikides kasvas uute sõiduautode müük juulis 10,5 protsenti ja augustis koguni 31,2 protsenti, teatas AMTEL.

Põhjus sedavõrd tempokaks tõusuks on sama, mis Eestiski ehk siis Euroopa Liidu uue kütusekulu mõõtmise metoodika. Nimelt määrati Euroopa Liidus kehtiva sõidukite uue kütusekulu testiprotseduuri WLTP rakendumisega kvoodid, kui palju vana meetodiga (1980ndatest kasutusel olnud NEDC) mõõdetud sõidukeid võib peale esimest septembrit ELis müüa. Paljud automüüjad pakkusid kvooti ületava laoseisu vähendamiseks autosid suurte hinnaalandustega ja võtsid neid ise arvele.

Euroopa Liidu riikides müüdi juulis ja augustis kokku ligi 2,4 miljonit uut sõiduautot ja kokku kaheksa kuuga on tänavu müüdud üle 10,2 miljoni sõiduauto, mis ületab möödunud aasta sama perioodi numbri 6,2 protsenti.

Sellest hoolimata on suurematest turgudest kaheksa kuu kokkuvõttes miinuses uute sõiduautode müük Itaalias (0,1 protsenti) ja Suurbritannias (4,2 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles