Miks sõidab paavst Eestis Fiatiga?

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiat Tipo
Fiat Tipo Foto: tootja

Roomakatoliku kiriku pea paavst Franciscus saabub juba 25. septembril Eestisse ning nii mõnigi on kulmu kergitanud uudise peale, mille kohaselt sõidab kirikupea siinkandis taas ringi odavauto Fiatiga.

Uurisime järele, millest selline autovalik – kas asi on selles, et Vatikan on ümbritsetud Itaaliaga? Või on Vatikan sõlminud selle autotootjaga turunduslepingu?

Taustana teame nii palju, et ilmaliku nimega Jorge Mario Bergoglio on olnud kasinuse pooldaja ka varem. Argentinas kardinaliks saades jätkas ta jätkuvalt metroo kasutamist. Vatikani kandis ringi sõitmiseks pidavat ta kasutama Ford Focust, mis vahetas välja 1984. aasta Renault 4. Eriautodena on visiitidel kasutusel ka kaks ümberehitatud Jeep Wranglerit.

Aga miks ikkagi Fiat ja selle mudel Tipo? Selgub, et paavst ei langeta oma autovalikut sugugi ise.

«Vatikanil ei ole ettevõttega turunduslepingut ning iga riigi kohta, mida paavst külastab, on sõiduki osas valiku teinud Vatikani politsei,» kinnitas Postimehele Fiate müüva Modus Groupi autode ärisuuna juht Laurynas Sivilevičius.

Sivilevičiuse sõnul järgivat politsei valiku puhul paavsti palvet: tagasihoidlikkus ja lihtsus.

Muide, Fiat tähendab itaalia keelest tõlgituna «saagu see tehtud» (let it be done), mis vandenõuteoreetikute sõnul on viide Luuka evangeeliumis (1:38) toodud Maarja sõnadele ingel Gabrielile, kus too nõustus Jumala poega sünnitama sõnadega «sündigu mulle sinu sõnade järg» (inglise keeles sisaldab see taas fraasi «let it be done»). Ning just need sõnad võivad olla Vatikani valiku aluseks.

Balti riikide visiidiga on lood igal juhul nii, et igas riigis antakse talle kasutada eraldi Fiat Tipo, mille baashind on alla 13 000 euro.

Paavsti külastuse ajal kasutatud autod müüakse pärast visiiti tavaliselt oksjonil maha, kogutud raha aga annetatakse heategevuseks. Niisuguste autode järele on väga suur nõudmine: nii näiteks müüdi paavsti poolt 2016. aasta Philadelphia-visiidil kasutatud Fiat 500L hiljem oksjonil 82 000 USA dollari eest. Sama mudel maksab USAs uuena neli-viis korda vähem.

Eelmisel aastal tegi Lamborghini spetsiaalselt paavstile mõeldud Huracani ja kinkis erandliku sportauto Vatikani riigijuhile. Paavst, tõsi küll, pole ise selle roolis kunagi istunudki, vaid sõiduk müüdi hoopis Sothebyʼs oksjonil 715 000 euro eest maha. See on neli korda rohkem kui Huracani alghind, mis on umbkaudu 180 000 eurot. Suurem osa auto eest saadud summast läks ISISe hävitatud Iraagi linna Ninevehʼ taastamiseks, ülejäänu jagati heategevusorganisatsioonide vahel ära.

Paavst on Eestit külastanud ka varem: esimesena käis siin Johannes Paulus II, kes 1993. aasta septembris Eesti, Läti ja Leedu tuntud paiku külastas ning meie inimestega kohtus.

Politsei hoiatab liiklusseisakute eest

Liikluskorraldus paavsti visiidi ajal
Liikluskorraldus paavsti visiidi ajal Foto: Politsei

Järgmisel teisipäeval, 25. septembril toob paavst Franciscuse visiit kaasa ka lühiajalised liikluspiirangud Tallinna kesklinnas ja Kadriorus. Inimestel, kes soovivad tulla paavsti autokolonnile tervituseks lehvitama, soovitab politsei seda teha kella 12.45 ajal Tammsaare pargis ja Musumäel.

Põhja prefektuuri korrakaitseametniku Sander Kullamaa sõnul peavad kõik, kes liiguvad autoga, olema tähelepanelikud ning jälgima ajutisi liiklusmärke.

«Kui paavst Franciscuse kolonn sõidab ühest kohast teise, siis peaks arvestama 10–15- minutiliste liiklusseisakutega, mis võivad tekitada ummikuid. Sestap tasub teisipäeval õigeaegselt sihtpunkti jõudmiseks varem startida,» ütles Kullamaa. «Ühtegi tänavat täielikult ei sulgeta, küll aga on üksikutes kohtades piiratud parkimine ja peatumine. Ristmikel on politseinikud, kes aitavad tekkinud liiklusummikuid harutada.»

«Kui on plaanis minna paavsti tervitama, siis soovitan minna hommikul kella 10 Tartu maantee äärde. Paavsti kolonni näeb kella 12.45 paiku Musumäelt ja Tammsaare pargist. Pärast Püha Missat liigub paavst ja tema saatjaskond tagasi Tallinna lennujaama ja siis on samuti huvilistel võimalik talle lehvitama tulla,» lausus Kullamaa.

Teisipäeval on liiklemine raskendatud kell 10–12 kesklinnas ja Kadriorus, samuti kolonnide liikumisel lennujaamast ning Püha Missa ajal Vabaduse väljakult. Liiklus suletakse Kaarli puiestee ja Vabaduse väljaku ümbruses kell 13–19. Samuti on liiklus piiratud Komandandi teel. Endla tänava poolt tulev liiklus suunatakse Suur-Ameerikasse ja Toompuiestee suund Tõnismäele. Estonia puiestee liiklus suunatakse Pärnu maanteele ning Pärnu maanteelt Vabaduse väljakule pöörata ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles