Danske Banki rahapesuvastase võitluse juht Rehele: kui paljud meie klientidest on mustas nimekirjas? (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehe.
Aivar Rehe. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Danske Banki juhid teadsid kahtlustustest, et Eesti filiaalis võisid olla Venemaa keskpanga mustas nimekirjas olevate klientide kontod ning kirjutasid Danske Eesti juhtidele ning palusid selgituste saamist.

The Wall Street Journali käsutuses on 7. aprillil 2013. aastal saadetud kiri Danske Eesti filiaali toonasele juhile Aivar Rehele, kus Danske rahapesuvastase võitluse juht Niels Thor Mikkelsen kurdab, et Eesti finantsinspektsioon on pöördunud Taani finantsinspektsiooni poole, ja neile on jäänud mulje, et Danske Bank ei võta rahapesuprobleemi tõsiselt.

«Mul on kahju, aga meie kontaktid on olnud ainult telefoni teel ning mul pole mitte mingisugust dokumentatsiooni. Mul on raske hinnata probleemi suurust,» seisab kirjas Rehele.

Danske peakorteri kiri Aivar Rehele
Danske peakorteri kiri Aivar Rehele Foto: The Wall Street Journal

Majanduslehe sõnul on Venemaa keskpangal andmebaas finantskuritegusid sooritanud era- ja juriidilistest isikutest. Praeguse seisuga on nimekirjas umbes 500 000 isikut.

«Neil on mulje, et me ei võta asja väga tõsiselt,» kirjutas Mikkelsen Rehele. Lisaks esitas Mikkelsen terve rida küsimusi mustas nimekirjas olevate klientide kohta nagu näiteks: «Kuidas me olukorra lahendame?»

Praha Rahvusvahelise instituudi Venemaa finantskuritegude ekspert Mark Galeotti ütles The Wall Stret Journalile, et Venemaa keskpank on sealseid standardeid arvestades üsna respektaabel.

«Selle nimekirjas olevaid nimesid tuleks võtta tõsiselt,» toonitas Galeotti.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles