H&M aktsia tegi 16 aasta suurima tõusu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
H&M pood Hongkongos.
H&M pood Hongkongos. Foto: Tyrone Siu / Reuters/Scanpix

Rootsi moerõivaste jaemüüja H&M aktsia hüppas eile 16,7 protsenti pärast seda, kui ettevõte teatas üllatavalt suurest käibekasvust 31. augustiga lõppenud finantskvartalis.

Aktsia hinnarallile aitas kaasa ka Briti ajakirjandus, kes kirjutas pühapäeval, et ettevõtte nõukogu esimees ja suuromanik Stefan Persson on pidamas pankadega läbirääkimisi «massiivse võlakirjaemissiooni üle, millega kavatsetakse osta aktsiaid tagasi ning megadiilist, millega viia H&M börsilt ära».

H&M kasumid on viimastel aastatel kõvasti kahanenud ja laoseis kasvanud, sest põhibränd on kaotamas turuosa odavatele konkurentidele nagu Primark ja Fovever 21, aga ka veebikonkurentidele ASOS ja Zalando, kirjutab Reuters. Samal ajal on ettevõte investeerinud tugevasti digitaliseerimisse, alandanud hindu ja vaadanud ümber brände –  klassikalise H&M brändi poode ning kiirendanud uute brändide väljaarendamist.

Selle tulemusena langes H&M aktsia 15 aasta madalaimale tasemele. Eile teatas ettevõte, et eelmise finantskvartali müük kasvas üheksa protsenti 55,8 miljardi Rootsi kroonini (5,4 miljardi euroni). Analüütikud ootasid 5,5-protsendilist kasvu 54,0 miljardi Rootsi kroonini (5,3 miljardi Rootsi kroonini).   

H&Mi suurima rivaali Zara omanik Inditex teatas eelmisel nädalal kolmeprotsendilisest kasvust esimesel poolaastal.

Eilsele tõusule vaatamata on H&Mi aktsia aasta algusega võrreldes 15 protsenti ning aastaga koguni kolmandiku võrra ehk 33,8 protsenti.

H&M suuromaniku Stefan Perssoni vara väärtus kasvas eile 1,9 miljardi dollari (1,6 miljardi euro) võrra 15,9 miljardi dollarini (13,5 miljardi euroni).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles