Trump keris kaubandussõjas Hiinaga tuurid jälle üles (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Damir Sagolj / REUTERS

USA president Donald Trumpi administratsioon teatas esmaspäeval, et kuu lõpupoole hakkab kehtima 10-protsendine imporditoll 200 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele. Aasta lõpus tõstetakse see protsent aga 25 peale.

Täiendavad tollid lisanduvad 24. septembril juba praegu kehtivatele tariifidele, mis hõlmavad 50 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupu. Kokku läheb septembri lõpuks tollimaksude alla umbes pool kõigist Hiinast saabuvatest kaupadest.

Trumpi administratsioon avaldas juulikuus nimekirja tuhandetest maksustatavatest toodetest. Samal ajal, kui mitmed Washingtoni kõrged ametnikud tahtsid hakata suhteid Hiinaga parandama, nõudis Trump muudkui täiendavaid tolle. Rahandusminister Steven Mnuchin plaanis sellel nädalal alustada näiteks kõrgetasemelisi kaubandusläbirääkimisi, kuid Hiina ähvardas need peale Trumpi teadet ära jätta, kui lubadust tagasi ei võeta. 

«USA kohvritesse tuleb nüüd palju raha, väga palju raha,» ütles Trump esmaspäevases teates. «Nad murduvad varem või hiljem ja teevad meiega tehingu. See tehing peab olema aus meie tööliste suhtes.»

Tollid karistavad Trumpi administratsiooni sõnul Hiinat ebaausate kauplemisvõtete ja intellektuaalse vara varguste eest. Hiina on siiani süüdistanud Ühendriike kiusamises ja vastanud kõigile tollidele omapoolsete maksudega.

Tollide vastu on protesteerinud paljud Hiinas tegutsevad USA suurettevõtted nagu Dell, Cisco, Juniper Networks ja Hewlett Packard, kelle tooted on sattunud tollide nimekirja. Enamik elektroonikatooteid on tollidest küll vabastatud, kuid maksustatud on näiteks ruuterid ja muud võrguseadmed.

Trump on ähvardanud varem Hiina täiendavate vastusammude korral maksustada kõik neilt tulevad importkaubad.

Allikas: CNN

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles