GRAAFIK Eesti parimate ülikoolide diplomist on maailmas läbi löömiseks vähe abi (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone
Tartu ülikooli peahoone Foto: OVE MAIDLA / PM/SCANPIX BALTICS

Värskest maailma ülikoolide konkurentsivõime edetabelist selgub, et isegi, kui sul on parimate Eesti ülikoolide diplom, pole selle abil tööle saamine nii hästi garanteeritud, kui mitmesaja teise tippülikooli lõpetajal.

Värskest maailma ülikoolide edetabelist, mis järjestab kõrgkoolid vastavalt sellele, kui kindlalt tagab selle diplom ülikoolilõpetajale töö, leiab esikümnest viis USA ülikooli, kaks Austraalia ja kaks Suurbritannia ning ühe Hiina kõrgkooli.

Kuigi viimasel kolmel aastal on esikümnes ka olulisi ümberjagunemisi toimunud – näiteks on kaks aastat esikohta hoidnud Stanfordi ülikool sel korral loovutanud koha MIT-ile, Prantsuse polütehniline kõrgkool on üldse esikümnest välja langenud nagu ka Princetoni ülikool –, on suurem osa esikümne ülikoole läbi kolme aasta samad olnud.

Eesti parimad ülikoolid, Tartu ülikool ja Tallinna tehnikaülikool edetabeli esimese 300 hulka ei jõudnud, vaid jäävad kuskile 301.-500. koha vahele.

Kuigi mitmesaja maailma parima ülikooliga Eesti parimad tööturul ei võistle, võib siiski nende tänast asetsust isegi heaks uudiseks pidada. Veel kaks aastat tagasi ei olnud selles nimistus ühtegi Eesti kõrgkooli. Küll aga tuleb arvestada, et siis piirdus nimekiri 300 ülikooliga. Nüüd koondab ta kokku 500 tippülikooli.

Kui vaadata, kuidas paigutuvad Eesti parimad ülikoolid meie lähinaabrite parimate kõrval, siis Baltikumi parima tulemuse on seni saavutanud Läti ülikool, kes on viimasel kahel aastal jaganud 251.-300. kohta.

Teised nimistusse jõudnud Läti ja Leedu kõrgkoolid on Tartu ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooliga sarnastel 301.-500. kohtadel.

Teine pilt avaneb Eesti koolide kõrvutamisel Skandinaavia parimate kõrgkoolidega, kus üldarvestuses parimaid tulemusi on saavutanud Rootsi ülikoolid.

Näiteks Chalmersi tehnikaülikool oli kaks aastat tagasi 40. kohal, mullu 67. ja nüüd 87. kohal. Esimese saja hulk on mahtunud ka KTH kuninglik tehnikainstituut. Samas on mitmeid Rootsi ülikoole, kes on Eesti parimatega täiesti samal tasemel.

Kui Taani parimate ülikoolide parimad on positsioneerinud end 101.-200. koha vahel, on näiteks Aalborgi ülikool sarnasel tasemel, mis Eesti parimad, jäädes 301.-500. kohale.

Soome parimad ülikoolid on ka Eesti kõrgkoolidega üsna sarnasel tasemel. Kui Soome parim, Aalto ülikool jääb 201.-250. koha vahele, siis teine edetabelisse jõudnud, Turu ülikool jääb Eesti parimatega täiesti samasse vahemikku.

Kui vaadata kaugemaid lähiriike, siis Poola ülikoolide lõpetajatel on Eesti omadega tööle saamisel samad šansid. Märksa paremad võimalused on aga Saksa ülikoolide lõpetanutel.

Vähemalt kuus Saksa ülikooli on viimasel kolmel aasta esisajasse jõudnud. Neist parima tulemusega on olnud Karsruhe tehnoloogiainstituut, kes viimased kaks aastat on kõikunud 30. ja 31. koha vahel.

Vaata lähemalt juuresolevast tabelist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles