Aasta parim juht: töötamine ei ole noorte jaoks iseenesestmõistetav (11)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Realo
Kai Realo Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Sel aastal parima juhi tiitliga pärjatud Circle K juht Kai Realo ütles, et töö tegemine kui selline pole uue generatsiooni jaoks enam iseenesestmõistetav, mistõttu tuleb leida teistsuguseid võtteid, kuidas noori mõjutada ja motiveerida. 

Realo kirjeldas hiljuti tööinspektsiooni ajakirjas Tööelu, kuidas mõni aasta tagasi seisid nad silmitsi uue põlvkonna, nn Y-generatsiooniga. «Teenindusjaamade juhatajad ei osanud midagi peale hakata ja küsisid, kuidas sellise seltskonnaga üldse midagi tehtud saab. Võtsin aja, lugesin artikleid ja vestlesin oma noorte kolleegidega, et noorest põlvkonnast aru saada,» rääkis juht.

Talle sai üsna kiiresti selgeks, et töö kui selline pole uue generatsiooni jaoks iseenesestmõistetav. «Selline arusaam raputab minu generatsiooni inimesi hingepõhjani. Kui sellele mõtlema hakata, siis paneb imestama, kuidas küll saab keegi arvata, et töö pole iseenesestmõistetav. Sulle ei pruugi töötamine meeldida ja tahaksid rohkem puhata, aga seada küsimärgi alla, kas inimesed peaksid üldse tööl käima – see on minuvanustele ahaa-elamus, mille aktsepteerimiseks võib kuluda kuid, isegi aastaid.»

Realo sõnul tähendab see seda, et erinevalt tema põlvkonnast ei saa tänapäeva noori mõjutada asjadega nagu suurem televiisor, moodsam sektsioonkapp või tugitool, millel jalad alt ära käivad. «Noorte arvates võib elamine ära mahtuda seljakotti. Peamine on vaid internetiühendus, millest noored pole valmis loobuma. Neid ei saa mõjutada materiaalsete väärtusega, vaid hoopis teiste, sisulisemate väärtustega,» rääkis naine.

Realo rääkis, et noori hoiab tööl ettevõtte kuvand tööandjana, mitte niivõrd töötasu suurus. Tema sõnul läheb noortele korda see, kas oled vastutustundlik ja keskkonnateemadega tegelev ettevõte. Samuti ka see, kuidas suhtud eri ühiskonnagruppidesse, näiteks kas pakume veganitoitu. «Need on killukesed, millest kokku kujuneb arusaam, mille järgi noored tööandja üle otsustavad,» märkis ta.

Circle K juht võrdles noorte tööl hoidmist 3,5- aastase lapse kasvatamisega, kes küsib pidevalt miks-küsimusi. «Kui sa jõuad kõikidele miks-küsimustele vastata või hakkad selgitama juba enne, kui miks-küsimus tuleb, siis läheb kõik hästi,» õpetas Realo. «Ei tasu ärrituda, et elementaarseid asju, mis sulle on lihtsad, ei osata.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles