Endine Soome peaminister Esko Aho: Soome majandus ei sõltu enam Nokiast

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esko Aho
Esko Aho Foto: SCANPIX

Soome mobiiltelefonide tootja Nokia asepresident, endine peaminister Esko Aho kinnitas, et Nokia taastumine on oluline, kuid riigi majanduse jaoks ei ole ettevõte enam sellise tähtsusega kui veel kümme aastat tagasi.

«Kas see on nüüd hea või halb, aga Soome tulevik ei ole enam nii kriitiliselt Nokiast sõltuv,» lausus Aho. Ta ütles, et praegune raske aeg ei ole ettevõtte jaoks esimene tõsine katsumus ning 146-aastase ajaloo jooksul on ette tulnud nii tõuse kui langusi. Eelmine madalseis oli Aho sõnul 1990ndatel, mil ettevõte oli peaaegu pankrotistumas.

Aho sõnul on Nokialt viimastel nädalatel tulnud vaid häid uudiseid ning ettevõtet on veel vara maha kanda. Aho tsiteeris firma juhatuse esimeest Stephen Elopit, kes on firma tegevust mobiiliturul võrrelnud Lasse Vireni olümpiakullaga 10 000 meetri jooksus, kinnitades, et esimese saja meetri järel ei maksa tulemuse üle otsustada.

«Meil on head võimalused kaotatud turuosa tagasi saada,» kinnitas ta konkreetseid arvulisi eesmärke avaldamata. «Oleme jätkuvalt suurim mobiiltelefonide tootja.»

Aho tõdes, et mobiiliäris on arenenud ja arenevate riikide vahel erinevused, kuid neil pole erilist tähtsust. Kuigi nutitelefonid on hinnas arenenud riikide kõrgema sissetulekuga inimeste seas, on ka arenevates maades suured ärivõimalused. Samuti ei ole MeeGo-sse ja Symbiani investeeritud summad Aho väitel mahavisatud raha, sest need töötavad edasi.

Pärast Nokia otsust loobuda tarkvarasüsteemist Symbian on tööta jäänud tuhanded inimesed ning sõltumatu analüüsikeskuse ETLA teadusdirektori Markku Kotilaineni sõnul esineb seetõttu probleeme kogu infotehnoloogia valdkonnas.

Nii pidi näiteks 12 aastat Nokias töötanud Petra Söderling Symbianist loobumise järel looma oma firma, hakates põhjanaabrite tarkvaraarendajate oskusi eksportima. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles