Regulaator näeb Danske rahapesuskandaalis vastutust Aivar Rehel (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Danske panga tegejuht Aivar Rehe
Endine Danske panga tegejuht Aivar Rehe Foto: Tairo Lutter / Postimees

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ütles intervjuus ERRile, et Danske panga Eesti haru rahapesuskandaalis kannab vastutust ka panga toonane juht ehk Aivar Rehe.

ERRi ajakirjaniku küsimuse peale, kas Danske Eesti juhatus tegeles teadlikult seaduserikkumisega, vastas Kessler, et see läheb kriminaalvaldkonda ja on pigem uurimisasutuste rida. Küll aga sai ta öelda, et kui pangas on riskide võtmise ja nende kontrollimise funktsioonid tasakaalust ära, vastutab selle eest panga juht. Teatavasti juhtis toona panka Aivar Rehe.

Kessler rõhutas, et Danske pangas ei olnud riskikontrollid välismaalaste kontode üle sugugi paigas ja nüüd langeb see kahju maineriskina kogu ühiskonna peale. «Hüve on üksik pank endale saanud, aga kahju kanname me kõik,» lisas ta.

Lisaks ütles regulaator, et nad teatasid Danske Eesti ohtudest korduvalt ka Taani kolleege, kuid viimased ei reageerinud piisavalt.

Ajalehed Berlingske ja Financial Times kirjutasid hiljuti viidates Danske poolt tellitud raportile, et Eestit läbiva rahavoo tipphetkeks oli 2013. aasta, mil filiaalist käis läbi 30 miljardit dollari ulatuses Vene raha. Danske Taani peakontor avaldab 19. septembril ehk järgmise nädala kolmapäeval oma aasta kestnud sisejuurdluse tulemused Eesti filiaali rahapesu asjas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles