Saaremaa sattus viinatootjate nimesõtta

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaal vaieldakse viina nime kasutamise üle.
Saaremaal vaieldakse viina nime kasutamise üle. Foto: Arvo Meeks

Saaremaa firma NovaBeta suutis kaks aastat kestnud vaidluse tulemusel tühistada Soome alkoholitootjale Altia Plc antud õiguse kasutada ainsana Euroopa Liidus viina kaubamärgina nime «Saaremaa».

Saaremaa vodka tootja Eesti Altia AS omanikfirma Altia Plc õigus kasutada sõna «Saaremaa» kaubamärgina oleks ilma saarlaste sekkumiseta kehtinud aastani 2022, kirjutab Saarte Hääl.

Eestis on Altiale registreeritud 11 kaubamärki, mis sisaldavad sõna «Saaremaa», kuid need ei keela teistel kasutada Saaremaa nime sõnaühendi osana mõne teise toote või teenuse nimes. Ometi suutis Altia Plc saada viinade kategoorias kaubamärgikaitse kogu Euroopa Liidus.

Mõni aasta pärast registreerimist tuli mängu saarlaste ettevõte NovaBeta, kes hakkas turustama viina nimega Saaremaa Lossi viin. Seepeale asus Altia oma õigust taga ajama ja nõudis NovaBetalt kohtu kaudu Saaremaa Lossi viina turustamise lõpetamist.

NovaBeta juhatuse liikme Lembit Soe sõnul tuli asjade selline käik neile üllatusena. Eesti patendiameti seisukoht oli, et Saaremaa nime on lubatud kasutada. «Meie arvates ei saa sõna «Saaremaa» kasutamise ainuõigust anda ühelegi isikule,» ütles Soe.

Niisiis esitasid nad 2016. aastal Euroopa Liidu intellektuaalomandi ametile «Saaremaa» registratsiooni tühistamise nõude. Tühistamise otsus on praegu ootel, samas on Altial võimalik seda ka edasi kaevata.

Loe pikemalt Saarte Häälest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles