Ehmatav statistika: jõukas Soomes on kümneid tuhandeid palgavaeseid (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristustööd. Pilt on illustratiivne.
Lumekoristustööd. Pilt on illustratiivne. Foto: Spencer Platt / AFP

Heaoluühiskonnana tuntud Soomes pole siiski kõigi elu roosiline: ametlikult elab pea 60 000 inimest palgavaesuses ehk teenib umbes 1200 eurot kuus.

Palgavaesuse all mõistetakse seda, kui inimene käib küll täiskohaga tööl, aga saab nii vähe palka, et ei suuda ots-otsaga kokku tulla. Üks selline on näiteks Daniel Böckerman, kes töötab Helsingi Töölö haiglas koristajana, teenides kuus 1800 eurot brutopalka. Kui maksud maha arvestada, jääb talle kätte 1400 eurot kuus, vahendab Yle portaal.

«Ma käin küll tööl, aga ma tunnen, et olen vaene,» tunnistas Böckerman. «Ma tahaks osta uut autot, aga ma ei saa endale seda lubada. Ma ei ole isegi jõusaali kuukaardi eest maksta jõudnud,» kirjeldas mees oma rasket elu.

Tema tööülesannete hulka kuulub näiteks palatite ja koridoride koristamine, samuti haiglajääkide likvideerimine. «Arvestades minu töö vastutust, olen ma alamakstud,» leidis Böckerman. «Palatites on palju kõrgem risk nakatuda või viiruseid edasi kanda. Peab olema ettevaatlik, seal koristamine seal naljaasi,» kirjeldas mees.

Böckerman elab koos naisega ja pärast arvete ja elamiskulude maksmist jääb talle pihku 800 eurot kuus. Mees ei kavatse siiski ametit vahetada. Ta on töötanud samal kohal peaaegu 10 aastat ja talle meeldib tema töö.

Palgad võivad veelgi langeda

Värske Soome statistikaameti järgi on riigi mediaanpalk on 2900 eurot, mis tähendab, et pooled inimesed teenivad sellest rohkem ja pooled teenivad vähem. Jyväskylä Ülikooli teadlase Mikko Jakoneni sõnul on vaesuse definitsioone erinevaid, kuid ühe lähenemise järgi kuuluvad vaeste hulka need, kes teenivad umbes 60 protsenti riigi mediaanpalgast ehk kuskil 1200 eurot. Selliseid on tema andmetel ligikaudu 60 000.

Samas ei ole see kogu tõde, sest Jakoneni hinnangul on veel umbes 400 000 inimest, kes töötavad nn juhutöödel või lühiajaliste lepingutega. Kuigi statistika järgi ei loeta neid palgavaeste hulka, võib nende igapäevane toimetulek olla raskendatud.

Soome munitsipaaltöötajate ametiühingu läbirääkija Kristian Karrashi sõnul on riigis madal palk eriti levinud just nn naistetööde hulgas nagu koristame, lastehoid, aga ka noorsootöö ja toitlustamine. Seal on palgad kuskil 2000 eurot kuus. Ametiühingutegelane kardab, et palgatase võib neis valdkondades lähiaastatel aga veelgi langeda, eriti avalikus sektoris, kuna riigiametid tahavad koristamise ja hoonete hooldamise pealt rohkem kokku hoida.

Võrdluseks olgu öeldud, et Eesti keskmine palk oli tänavu teises kvartalis 1321 eurot ja mediaanpalk 1014 eurot.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles