Transpordifirmad: kolime Tallinna bussijaama Ülemistele! (15)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna bussijaam.
Tallinna bussijaam. Foto: Viktor Burkivski

Transpordifirmasid koondava Eesti Autoettevõtete Liidu sõnul tuleks Tallinna bussijaam ümber kolida Ülemiste piirkonda, et kesklinnas väheneksid ummikud ja suureneks reisijate mugavus.  

«100-aastane riik areneb ja muutub, koos sellega muutuvad ka inimeste liikumisvajadused,» alustas autoettevõtete liidu direktor Villem Tori pidulikult kirja majandusminister Kadri Simsonile.

Tori sõnul on Tallinna linnaruumi ja Ülemiste liiklussõlme arendamisega tekkinud ideaalsed tingimused Eesti eri piirkondadest tulnud ühistransporti kasutavatele sõitjatele. Näiteks viib trammiliin kaugliinibussidega saabuvad reisijad kiirelt ja mugavalt linna keskele ja kaugemalegi veel.

«Oleme unikaalses olukorras, kus Ülemiste piirkonda on koondumas lennujaam, trammi- ja ühistranspordiühendus ning euroopalik rongide reisiterminal. Kaasaegse transpordikorralduse põhimõtteid silmas pidades näeme, et antud piirkonnas peaks olema ka Tallinna bussijaam,» leidis Tori.

Ta põhjendas, et mõistlik oleks linnadevahelist liiklust alustada ja lõpetada linna ääres paiknevas multimodulaarses transpordikeskuses. «Efektiivse linnatranspordi olemasolul aitab linnadevahelist transporti teenindavate jaamade paigutamine äärelinnadesse suurte maanteede äärde vähendada auto- ja bussiliiklust kesklinnas, vältida tipptundidel ebavajalikke ummikuid ning kiirendada reisijate liikumist ühest punktist teise erinevate transpordiliikide abil,» selgitas Tori. Lisaks tagaks see ühistranspordi kasutajatele paremad parkimisvõimalused, mis praeguse bussijaama ümbruses on puudulikud.

«Näeme, et pärast Rail Baltica valmimist muutuks Ülemiste ühisterminal veelgi kasulikumaks, kuid juba täna tuleks teha samme oluliste transpordiobjektide integreerimiseks Ülemistele,» märkis mees.

Tori sõnul vajaks arutamist ka Harju maakonna bussiliinide liinivõrgu ühendamine Ülemiste bussijaamaga. «Nii kaugliine, kui maakondlikke liine teenindavat Ülemiste bussijaama peaks haldama kohalik ühistranspordikeskus, kes omab kõige paremat ülevaadet liinivõrgust ja sõitjate liikumisest.»

Praegu asub Tallinna bussijaam kesklinnas, Lastekodu tänaval.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles