Maailma rikkaim mees paneb kodutute aitamise alla kaks miljardit

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Bezos.
Jeff Bezos. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Amazoni asutaja ja tegevjuht ning maailma rikkaim mees Jeff Bezos teatas plaanist finantseerida kahe miljardi dollariga erinevaid mittetulundusühinguid, et aidata kodutuid perekondi ja luua vaestele kogukondadele mõeldud eelkoolide võrgustik.

Bezos säutsus neljapäeval Twitteris, et tema algatatud Day One fond hakkab igal aastal jagama välja rahalisi toetusi organisatsioonidele, kes pakuvad peavarju ja süüa noortele peredele, kes ei tule ise toime. Samuti hakkab fond jagama stipendiume vaesunud kogukondadesse rajatud eelkoolidele.

Jeff Bezose varade väärtuseks on praegu Bloombergi miljardäride indeksi andmetel kusagil 164 miljardit dollarit. Bezose juhitud e-kaubandushiiglane Amazon, mis on haaranud juhtiva positsiooni muuhulgas ka pilveandmetööstuses, on praegu väärtuselt maailma teine ettevõte.

Tegu pole esimese korraga, kui Bezos on otsustanud kodutuid aidata. Varem sellel aastal rajas ta Seattle'i linna kodutute varjupaiga. Ühtlasi annetas ta augusti alguses koos oma naisega 10 miljonit dollarit mitteparteilisele poliitorganisatsioonile, kelle eesmärk on tuua poliitikasse rohkem sõjaveterane.

Bezost on varem kritiseeritud liiga vähesel määral heategevusega tegelemise eest. Nii Microsofti asutaja Bill Gates kui ka Berkshire Hathaway juht Warren Buffett on näiteks matnud üüratuid summasid maailma hädadega võitlemisse. Gatesi asutatud fond tegeleb muuhulgas arengumaades nakkushaiguste levikute vastu võitlemisega ja hariduse teemadega.

Nii Gates kui Buffett on kirjutanud koos 180 teise rikkuriga alla lubadusele, mille järgi annavad nad vähemalt poole oma varandusest ühel või teisel kujul heategevuseks.

Bezos on siiani matnud aga suure osa oma varandusest isiklikku kosmosefirmasse Blue Origin, mis üritab sarnaselt Elon Muski SpaceXiga viia inimkonna teiste planeetideni. Bezost on korduvalt kritiseeritud ka Amazoni laotöötajate kohtlemise eest, kes teevad väga madala palga eest väga pikki töötunde ja kellele ei tagata piisavalt puhkepause.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles