Financial Times: Baltikumis tegutsevate Põhjala pankade arv tõmbub koomale

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminori peahoone.
Luminori peahoone. Foto: Eero Vabamägi

Värske Luminori tehingu valguses ütleb mainekas ärileht Financial Times, et Nordea ja DNB tõmbavad oma tegevust Baltikumis koomale, müües ühispanga enamusosaluse ühe miljardi eest.

Nordea ja DNB on hiljutisemad Skandinaavia pangad, kes on otsustanud oma tegevust Baltikumis veelgi koomale tõmmata, müües ühispanga enamusosaluse ühe miljardi euro eest erakapitalifondile Blackstone, vahendab Financial Times.

Rootsi ja Norra pankade Baltikumi harude ühinemisel sündinud Luminori 60-protsendilise osaluse ost on Blackstone'i jaoks esimene erakapitali investeering Balti riikides. Luminori näol on täna tegemist suuruselt kolmanda pangaga piirkonnas. 

Nordea sõnul on selle sammu näol tegemist nende strateegilise eesmärgiga keskenduda rohkem Põhjamaadele. Tehinguga jääb Blackstone'ile soovi korral võimalus osta hiljem välja ka Nordeale jäänud 20-protsendiline vähemusosalus. DNB on otsustanud oma 20-protsendilise osaluse alles jätta ja soovib jätkata Luminori vähemusaktsionärina.

FT sõnul rajasid kõik Skandinaavia pangad selle sajandi alguses Balti riikidesse usinalt kohalikke harusid. Küll aga andis viimane üleilmne majanduskriis neile korralikul löögi, kui nii Eesti, Läti ja Leedu majandusi tabas suur langus.

Eestis tõsiste rahapesusüüdistustega silmitsi seisev Danske Bank oli enne seda tehingut viimane, kes otsustas jaepanganduse suunal piirkonnas tegevuse lõpetada, müües Lätis ja Leedus selle osa oma ärist Swedbankile. Hiljuti on Danske jätkanud oma tegevuse koomale tõmbamist piirkonnas.

Baltkimui jäävad veel edasi ülejäänud kaks Skandinaavia päritolu panka Swedbank ja SEB, kes on kaks suurimat piirkonna panka. Handelsbanken, kes kaalus ka Baltikumis tegevuse alustamist, loobus sellest plaanist ning pani eraldi haru püsti hoopis Suurbritannias.

Blackstone'i tehingule peavad heakskiidu andma veel ka kohalikud finantsinspektsioonid. Ülevõtmisluba loodetakse saada 2019. aasta esimeses pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles